Ексклюзиви
вівторок, 23 серпня 2016 07:00

Олексій Коваль створив картину з міді та емалі

Автор: ФОТО: Катерина ЛУК’ЯШКО
  Картину ”Останній рейс” студент ітретього курсу Київської художньої академії Андрій Катеринюк написав цьогоріч. Зобразив знайому у вагоні столичного потяга метро
Картину ”Останній рейс” студент ітретього курсу Київської художньої академії Андрій Катеринюк написав цьогоріч. Зобразив знайому у вагоні столичного потяга метро

Її піднімали троє вантажників

— Бачите троє грабель? На них не наступиш, а все одно отримаєш по лобі, — каже 53-річний Ігор Волощук зі Спілки художників. Розповідає про картину "Полудень. Деснянська косовиця" чернігівського художника Віктора Ковтуна. Полотно показують на виставці до 25-ї річниці незалежності України. Захід триває в київському Будинку художника.

До експозиції ввійшли майже 400 робіт — живопис, графіка, скульптури й роботи декоративно-ужиткового мистецтва. За технікою виконання їх розмістили в чотирьох залах.

— Скульптур найменше. Багато пейзажів і натюрмортів. Є зал з декоративно-ужитковими творами — батік, килимарство, лялькарство. Зарозумілі вважають, що таке мистецтво — неактуальне і вторинне. Зазвичай питають, чи є Анатолій Криволап або Василь Цаголов. Кажу, що якість виставки не визначається гучними іменами. У нас інша мета — хочемо показати зріз сучасного українського мистецтва, — продовжує Волощук.

— Обмежень не було ні за розмірами, ні за темами, ні за формами, ні за стилем робіт. Експонати відбирали з двох тисяч робіт. Усі картини написані за останні п'ять років.

Картину Олексія Коваля "Доля" на третій поверх піднімали троє вантажників. Невелика, але важка. Створена з міді й емалі. На ній — жінка із зав'язаними очима розплітає клубок життя, нитки долі.

Оголену вдягають жінки, чоловіки й діти на картині Ніни Вербук "Травневе весілля". Виконана в яскравих кольорах і повністю займає стіну другого залу.

На полотні "Вісник життя" Олександр Брітцев зобразив 30 чорних ворон і одну білу. Біля цієї картини фотографуються найчастіше.

У залі біля кабінету дирекції половину стіни займає колективний портрет Небесної сотні. Поряд — картина з дитиною в колисці та яскравий натюрморт із калиною.

— В останні три роки були похмурі, темні, тривожні роботи, — каже доглядач залу Олександра Дордік, 63 роки. — Художники зображали Майдан і війну. Це — перша світла виставка за цей час.

Виставка триватиме до 28 серп-

­ня. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Коваль створив картину з міді та емалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути