пʼятниця, 30 вересня 2016 06:50

Німецький режисер лазив по харківських смітниках

Автор: ФОТО надане прес-службою Ґете-інституту
  Герої вистави ”Депеш Мод” бізнесмен Вася Комуніст, грузин Ваха, студент Сергій і безхатченко Моряк намагаються продати чотири ящики горілки на Харківському залізничному вокзалі
Герої вистави ”Депеш Мод” бізнесмен Вася Комуніст, грузин Ваха, студент Сергій і безхатченко Моряк намагаються продати чотири ящики горілки на Харківському залізничному вокзалі

— Костюма немає нормального. В гості вже кілька років не ходив. Зуби, сука, гниють, а ця падла — на героїні, разом зі своєю білявкою. Ненавиджу, — так радіоведучий закінчує програму "Музична толока" про західних зірок. Його слухають герої роману "Депеш Мод" Сергія Жадана. В столичному Молодому театрі показали виставу за цією книжкою. У Харківському театрі юного глядача спектакль "Депеш Мод" створили німецький режисер Маркус Бартлем і художник-постановник Філіп Кіфер.

Його дія розгортається в 1990-ті серед злиднів і безробіття. Троє чоловіків — єврей-антисеміт Собака Павлов, комерсант-невдаха Вася Комуніст і студент Сергій вирушають на пошуки четвертого товариша — Сашка Карбюратора. Мають сказати йому про самогубство вітчима.

— Роман "Депеш Мод" дуже популярний у Німеччині, — каже 42-річна Фрідеріке Мьошель із Ґете-інститу. — Герої шукають свій шлях у непрості й жорстокі часи. Такі були не лише в Україні. Молодь із Німецької Демократичної Республіки у 1990‑х так само була розгублена. Вона мала пристосуватися до умов капіталізму. Сергій Жадан дозволив постановку п'єси на сцені Ландсгутського театру в Нижній Баварії. Режисер і художник приїжджали до Харкова, щоб відчути атмосферу, де відбувається дія. Їздили в електричках, лазили по смітниках. На блошиному ринку накупили шаликів, футболок, щоб створити костюми. Вистава мала успіх шість років.

Маркус Бартлем і Філіп Кіфер за підтримки Ґете-інституту поставили п'єсу в Харкові. Жадан переклав сценарій і прибрав матюки. Німецькі режисери запросили 13 українських акторів того ж віку, що й книжкові герої. Усі грають по кілька ролей.

Головний інженер театру для вистави змонтував дощову установку. В першій частині спектаклю на сцені — постійна негода.

— Років п'ять тому я прийшов на роботу і побачив, що зі стелі на сцену тече вода, бо надворі була злива. Тоді довелося добряче працювати, щоб навести лад. Сьогодні справи йдуть значно краще, але під час спектаклю "Депеш Мод" на сцену знову ллється дощ. Цього разу його створює спеціальна установка, — каже директор харківського ТЮГу Андрій Гапанович.

— Дощем намагалися передати атмосферу Харкова 1990-х. Тоді в повітрі висіла мжичка, мряка. Це скоріше внутрішнє відчуття. На гастролях дощ на сценах теж буде. Але не багато.

Роман "Депеш Мод" Сергій Жадан написав 2004 року.

— Пізніше його переклали німецькою. Була аудіокнига. Німці відкриті до всього нового. Іншого такого книжкового ринку в Європі немає. Вони перекладають і читають все, що з'являється цікавого в літературі по усьому світу. У видавництва викупили права на постановку твору. Вона відбувалася без мого відома і моєї участі. Я був лише на закритті сезону. В українській версії п'єса пом'якшала, порівняно з романом, — розповідає 42-річний Сергій Жадан.

Крім Києва, виставу "Депеш Мод" показали у Львові й Одесі.

Зараз ви читаєте новину «Німецький режисер лазив по харківських смітниках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути