вівторок, 17 січня 2017 07:30

Нестор Махно любив галушки та борщ із яблуками

Автор: ФОТО З САЙТА www.regnum.ru
  Отаман Нестор Махно 1919 року під час параду на честь перемоги над білогвардійцями
Отаман Нестор Махно 1919 року під час параду на честь перемоги над білогвардійцями

У Дніпрі видали книжку спогадів про українського революціонера-анархіста Нестора Махна "Первый среди равных". Її автор Олексій Ніколаєв був активним учасником антибільшовицьких визвольних змагань, соратником отамана. Роман написав в еміграції у Франції. В Парижі зустрічався з Галиною Кузьменко, вдовою Нестора Махна. Книжка вперше вийшла 1947 року в США.

— Махно нічим не гірший українець, аніж інші політичні постаті того часу. Прийшов час не ідеалізувати цю фігуру, а розібратися в його феномені. Рух махновський ще називали "третьою революцією". Чому третьою? Перша була лютнева, друга — жовтнева. А це — третя. Коли село пішло на місто, — каже крає­знавець 58-річний Микола Чабан.

Дія роману "Первый среди равных" відбувається 1918-го у дніпровському готелі "Асторія", де розташований штаб батька Махна.

— Отаман був досить щедрою людиною. У Катеринославі конфіскував майно двох ломбардів. Але коли людина приходила й пред'являла документи, що має багато дітей, видавав гроші на прожиття. Мільйон карбованців Махно виділив на дитячі будинки, сиротинці, інвалідам. У Катеринославі в той період 19 разів змінювалася влада. І жодна такого не зробила. Історичний музей Дмитра Яворницького отримав від анархістів охоронну грамоту. Махно ще й виписав установі дрова для опалення — розкішний подарунок, як на ті часи. Те, що охоронний документ на музей Яворницький отримав в обмін на дарунок Махну пляшку горілки з давнього кургану — лише легенди, — розповідає завідувачка Дніпровського історичного музею Тетяна Цимлякова, 60 років.

На презентацію книжки Олексія Ніколаєва "Первый среди равных" запросили Людмилу Заславську, 73 роки. Вона — онука Оксани Містюк, кухарки Нестора Махна.

— Бабуся була неграмотна. Не могла розібратися з політичною ситуацією, що відбувалася навколо неї. Головне — кухня. У мене досі зберігається бабина шаль, яку подарував Махно за гарну роботу. Влаштовували великі бенкети. Бабуся падала з ніг, адже треба було багато всього наготувати. Махно любив галушки, вареники. Досі бережемо рецепти тих страв. Наприклад борщ із яблуками, — говорить Людмила Іванівна.

Зараз ви читаєте новину «Нестор Махно любив галушки та борщ із яблуками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути