Ексклюзиви
пʼятниця, 01 липня 2016 00:30

На фестиваль гончарства приїхали гості з різних країн

Автор: Денис СКРИЛЬ
  Відвідувачі Націо­нального фестивалю гончарства на майстер-класі з розпису глиняного посуду
Відвідувачі Націо­нального фестивалю гончарства на майстер-класі з розпису глиняного посуду

У селі Опішне Зіньківського району на Полтавщині відбувся п'ятий Національний фестиваль гончарства. Майстри з ­усієї країни привезли вироби, показали різноманіття матеріалів і технік, гончарних інструментів.

Цьогоріч на захід приїхали гості з США, Непалу, Японії, Австралії, Молдови. На відкритті був міністр культури 43-річний Євген Нищук.

— Кожен народ ідентифікують за давніми археологічними знахідками, роками досліджують глечики й орнамент. Опішне має бути Меккою для українців. Відвідати гончарну столицю повинен кожен. Сам розмальовую посуд. Це велике джерело сили, — каже Нищук.

— Для організаторів фестивалю це більш ніж свято, це пошук української ідентичності. Своїми виробами майстри демонструють приналежність до української культури. Це об'єднує всі регіони країни. На національний фестиваль ковалів "ВакулаФЕСТ-XXІ" до нас також приїхали майстри. В Опішному проводимо його вшосте. Це відродження тисячорічної традиції єднання ковалів і гончарів, — розповідає Олесь Пошивайло, директор Національного музею-заповідника українського гончарства.

На фестивалі можна було купити вишиванки, дерев'яні вироби, ляльки-мотанки, іграшки, прикраси з каміння та металу. Гостям пропонували майстер-класи із прикладного мистецтва.

— Опішне стало для мене домом. Тут розташований будинок-музей мого діда. Він — автор українського тризуба. Про Василя Григоровича тут досі добре відгукуються, — каже 63-річний Василь Лінде-Кричевський, онук покійного художника Василя Кричевського.

— Зараз ажіотажу на кераміку немає. Виручають постійні покупці, які знають, що у глиняному глечику страви завжди смачніші, — каже 43-річний Сергій Івашків, гончар із Червонограда на Львівщині.

— Ваше народне мистецтво — це диво. Виявилося, орнаменти в наших народів майже однакові. Це свідчить про давню спільну культуру, — каже Сушма Амата, викладачка музики з Непалу. — Придбала невеликі подарунки для родини. Фестиваль надихнув на творчість. Хочу створити щось на пам'ять про поїздку в Україну.

У рамках заходу відбулися ярмарок "Гончарний всесвіт в Україні", аукціон художньої кераміки, націо­нальний фестиваль-конкурс гончарського розпису "БодіКерамікФестЮкрейн" і кілька тематичних виставок.

Зараз ви читаєте новину «На фестиваль гончарства приїхали гості з різних країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути