вівторок, 19 липня 2016 06:05

"Мої вірші — короткі. Щоб не нудно було читати"

Автор: ФОТО З САЙТА www.jerzykonopie.livejournal.com
  До контуру машини на автомобільному знаку ”Спосіб поставлення транспортного засобу на стоянку” вуличний митець Єжи Коноп’є домалював дівчину. Нижче висить знак ”Платні послуги”
До контуру машини на автомобільному знаку ”Спосіб поставлення транспортного засобу на стоянку” вуличний митець Єжи Коноп’є домалював дівчину. Нижче висить знак ”Платні послуги”

— Вірш "Холодні будинки в різних частинах міста" надряпав на стіні трансформаторної будки на Нивках. За рік по радіо почув пісню на ці слова, — розповідає киянин 28-річний Єжи Коноп'є — cправжнє ім'я Андрій. Називає себе вуличним митцем. Пише на будинках і парканах свої вірші, малює смішні картинки. Фотографує їх і викладає у соц­мережах. За три роки створив понад 50 робіт. Його твір співачка Онука, за паспортом — Наталія Жижченко, поклала на музику. Пісня "Світанок" увійшла до її альбому "Відлік", присвяченому аварії на ЧАЕС.

— За жодну роботу не соромно. Єдине — через депресію колись хотів замалювати один напис, — продовжує Коноп'є. — Найменше прожила моя робота "Троєщина-Борщагівка" — кілька годин. Я поприбивав картонні руки до дорожнього знаку. Виглядало, ніби він проситься обніматися. Під'їхали даїшники, посміялися і все познімали. Я в цей час стояв через дорогу і фотографував. Дякувати Богу, вони не знали, що то — моя робота. Мав нагоду спілкуватися з міліцією. Забрали у відділок. З поліцією поки що нормальні стосунки. У мене є два способи творити. Вигадую малюнок або складаю вірш, а потім — підбираю місце. Буває, навпаки. Наприклад, якось побачив на стіні напис "Укриття". Придумав заримувати у такі рядки: "Укриття не врятує життя, вбереже від ушкоджень лиш тіло. Здолати мотузки тертя допоможе господарське мило". Якщо ніхто не замалював, значить оцінили.

Якось бачив на асфальті вірш Бродського. Я ходив повз нього багато разів, але не міг прочитати повністю. Зупинятися не хотілося. Тому мої вірші — короткі. Щоб не нудно було читати. Друзі кажуть, що мої роботи нагадують схованки-копанки, коли діти заривають якісь дрібнички у землю, щоб потім знайти їх. Я теж малим таке робив.

Хочу підготувати фотоальбом "Вірші надворі", але продавати його не буду. За основу візьму знімки моїх робіт, які назбирав за чотири роки.

У повсякденному житті я займаюся графічним дизайном, ним і заробляю.

Роботи Єжи Коноп'є — у Києві. Тільки одна — у Луцьку. Там у травні він написав на стовпі "Закохався нині в дівчину з Волині".

Зараз ви читаєте новину «"Мої вірші — короткі. Щоб не нудно було читати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути