Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2015 00:05

"Майдан захистив Київ, Одеса захистила Україну"

Автор: ФОТО З САЙТА www.memory.gov.ua
  Над книжкою ”Майдан від першої особи” упорядники працювали півтора року
Над книжкою ”Майдан від першої особи” упорядники працювали півтора року

До другої річниці Євромайдану Інститут національної пам'яті презентував книжку "Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності". Вона вийшла у рамках проекту "Майдан: усна історія". У ньому понад 500 відеоінтерв'ю учасників подій 2013–2014 років.

— Найдраматичніший ­момент — це штурм Майдану по вулиці Інститутській 11 грудня, — розповідає директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, 38 років. — Здавалося, що вистояти немає жодної можливості. Вже тоді люди були досить втомлені й почали розходитись. О пів на першу по телевізору показують чорну ікру шоломів, яка насувається з вулиці Інститутської. За кілька хвилин прибіг на Майдан. Нас було небагато — чотири-п'ять рядів, які тримали оборону. Тоді кожен вбив собі в голову, що треба протриматися до ранку. Піде метро, й кияни нас врятують. Але тут почали збиратись люди. До третьої ночі нас було вже настільки багато, що штурм став неможливий. Раптом ми опинились у якійсь хмарі. Всі почали кричати, що це газ. Але ми не відчували запаху. Виявилося, що це пара від наших тіл. Ми стояли так щільно і штовханина тривала вже настільки довго, що всі були мокрі. Ззаду на будинку висів термометр. Я озирнувся й побачив, що на вулиці мінус 17 градусів. І десь о п'ятій ранку стало зрозуміло, що вони програють. Для нас це був символ перемоги світла над темрявою.

Понад 3 год. тривало інтерв'ю з письменницею Оксаною Забужко. Її спогади увійшли до розділу "Авторитети".

— Ми відбились. Майдан захистив Київ, Одеса захистила Україну. Це був перший фронт, коли люди ще не знали, що вони на фронті, — розповідає Оксана Забужко, 55 років. — Мені важливий спогад Києва після першої крові. Кінець січня. Коли вже знайшли закатованого Вербицького, коли застрелили Нігояна й Жизневського (убиті майданівці. — "ГПУ"), й випадає оцей сніжок. Такий припорошений. Й абсолютна тиша в цілому місті. Тиша шоку й потрясіння. Тиша людей на вулицях і в транспорті. Після першої крові дзвінок моєї агентки з Кьольна, яка була агенткою Анни Політковської (вбита російська журналістка. — "ГПУ"). Вона дзвонить мені в істериці: "Я не хочу терять своих авторов. Ты не понимаешь, что происходит. Пока еще можешь выехать — выезжай. Станешь невыездной, они что захотят, то с тобой и сделают. Еще и на твоей смерти дивиденды получат".

Я їду в той час до нотаріуса. Ця історія, коли мені дзвонять і говорять, що Медведчук оцінив свою честь і гідність у 25 копійок (Печерський суд Києва зобов'язав Оксану Забужко відшкодувати 25 копійок морального збитку Віктору Медведчуку за обвинувачення в причетності до провокацій на Майдані 30 листопада — 1 грудня. — "ГПУ"). А нотаріус говорить: "Почекайте, я все зроблю, щоб вам дешевше обійшлося". Дівчата приходять і кажуть: "Може, вам чаю?". Й ціле місто вмикає солідарність. Коли не треба пояснювати, бо всі думають про те саме. Але оця перша пролита кров — як пробій захисної шкіри чужості. Відчуття пораненого народного тіла по тому присипаному білому сніжку. І те відчуття, коли це народне тіло піднімається. З того моменту я вірила, що ми переможемо.

41-річний художник Андрій Єрмоленко під час Євромайдану зробив нашивки для українських ­бійців.

— Перший коктейль Молотова кинув мій товариш, який зараз на фронті — дизайнер Олексій Шимотюк, — говорить Єрмоленко. — Коли ми вперше вийшли на Майдан, у "Мистецькому Арсеналі" саме закривалась виставка про жлобів. Вийшли на Майдан і думаємо: "О, совпало". Зустрівся жлоб класичний, який Віктор Фьодоровіч, і нормальні люди, яким вже просто набридло. Я пам'ятаю, як Ваня Семесюк казав: "Я більше сюди не за євроінтеграцію. Я не хочу цей паяльник бачити кожен день по телевізору. Він мене бісить, я не можу малювати". Вийшли на Майдан чайку попити, а потім було все.

Книжку мають видати більшим тиражем до нового року. Зараз вона є у вільному доступі на сайті Інституту національної пам'яті.

Зараз ви читаєте новину «"Майдан захистив Київ, Одеса захистила Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути