пʼятниця, 24 лютого 2017 00:35

Лукаш у "Лісовій пісні" переходить на суржик

Лукаш у "Лісовій пісні" переходить на суржик

— Українці звикли свою слабкість і спосіб життя виправдовувати національними особливостями. Але ж нашу діаспору в Канаді, яка будує бізнес, працює в уряді, важко назвати невдахами. І серед наших співвіт­чизників теж маємо приклади успішної самореалізації в різних професіях. Не погоджуюсь із деякими критиками Лукаша з "Лісової пісні", — каже театрознавець Ганна Веселовська, 54 роки. Розповідає про виставу львівського театру імені Леся Курбаса за драмою-феєрією Лесі Українки.

— У режисера спектаклю Андрія Приходька нема натяку на національні особливості всіх українців. Які начебто показав через головного героя. Це стереотип нашого сприйняття самих себе.

За сюжетом Лукаш закохується в казкову жительку лісу Мавку. Матері сільського хлопця не подобається його вибір, прагне одружити його з роботящою вдовою Килиною. Лукаш погоджується. Зраджена Мавка перетворюється на дерево. Лукаш розуміє, що втратив своє щастя, і гине.

Музичний режисер вистави — Мар'яна Садовська. Актриса і співачка 16 років живе в німецькому Кельні. Виступає з піснями, які привозить з етнографічних експедицій Україною, Кубою, Ірлан­дією, Єгиптом.

— Усі мешканці Лісу вбрані в народні строї різних регіонів України. Пташиний спів, шелест дерев і плюскіт води передані традиційними піснями, — продовжує Ганна Веселовська.

— Перша дія розпочинається різдвяним обрядом водіння кози. Заворожує красою. ­Окрім яскравих фольклорних елементів, сама вистава песимістична. У другій і третій дії Лукаш деградує як особистість. Пиячить, переходить на суржик, матюкається. Мешканці Лісу спілкуються так само. З яскравих вишиванок перевдягаються у спортивні костюми. Такі ж зміни відбуваються з Мавкою. Її зіграла Оксана Козакевич. В останній частині вистави, коли зв'язок із природою розірвано, народну музику і співи витісняє радіо. Фоном передає політичні новини.

Мені подобається такий хід Андрія Приходька. Можливо, це жорстко і неприємно, але примушує замислитися. Переоцінити себе. Це найцікавіше режисерське рішення, яке я бачила в сучасних постановках Лесі Українки.

Найближчий показ вистави "Лісова пісня" у львівському театрі імені Леся Курбаса — 24 лютого. Початок о 19:00. Вартість квитків 60–200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Лукаш у "Лісовій пісні" переходить на суржик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути