Ексклюзиви
пʼятниця, 29 липня 2016 07:40

Картоплі не їм, бо в середньовічній Україні її ще не знали

Автор: ФОТО надане прес-службою фестивалю
  Учасник фестивалю ”Ту Стань!” в обладунках давньоруського лицаря вправляється на капусті володіти мечем
Учасник фестивалю ”Ту Стань!” в обладунках давньоруського лицаря вправляється на капусті володіти мечем

— Сплю в шатрі на оленячих шкурах, купую їх у мисливців. У наметі друзів лежать спальні мішки — бояться застудитися, — розповідає історичний реконструктор 28-­річний Ярема Іванців. — Картоплі не їм, бо її в середньовічній Україні ще не знали. Вживаю пироги з квасолею, рибою, городиною. Посуд використовую гли­няний.

Ярема Іванців — голова молодіжної громадської організації "Військово-історична дружина "Чорна Галич". Він один з учасників фестивалю української середньовічної культури "Ту Стань!" Його 5–7 серпня водинадцяте проведуть у селі Урич Сколівського району на Львівщині. Тут біля двох скель у ІХ–ХVІ століттях було місто-фортеця Тустань. Побачити вигляд стародавніх укріплень допоможе 3Д-проектор. Він транслюватиме зображення середньовічних споруд протягом усього заходу.

Гасло цьогорічного фестивалю: "Україна — щит Європи".

— Обрали період правління Данила Галицького. Український король тоді намагався об'єднати Європу в боротьбі проти татаро-монгольської навали, — продовжує Ярема Іванців. — Будемо штурмувати фортецю. Під час бою використовуємо таран, стріляємо з требуше (катапульта. — ГПУ), луків. Актори львівських театрів гратимуть полководців: Данила Романовича — з боку русичів і Куремсана — з боку татар.

На фестиваль "Ту Стань!" планують приїхати майже 150 історичних реконструкторів.

— Інформацію про той період беремо з багатьох джерел. Це і ­музейні експонати, й історична література, літописи. У Кирилівській церкві в ­Києві, наприклад, збереглися фрески XII століття, на яких добре ­видно яскраві кольори щоденного одягу. А ми звикли думати про Середньовіччя як про темну добу. Вважали, що люди тоді були похмурі, "забиті".

Гостей фестивалю вчитимуть середньовічного бою, гри на трембіті, дримбі, рогу. Проведуть майстер-класи з гончарства, різьбярства, ткацтва, ковальства та інших ремесел.

Квитки на три дні фестивалю "Ту Стань!" коштують 250 грн. Вхід для дітей до 7 років та учасників АТО безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Картоплі не їм, бо в середньовічній Україні її ще не знали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути