Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2016 05:50

Ігор Янковський нагородив переможців Конкурсу короткометражок "Україна. Шлях до миру!"

Автор: ВОЛОДИМИР ШУВАЄВ
  Ігор Янковський вручив нагороду Марті Коссаковскій, яка зіграла головну роль у фільмі-переможці ”Скажи кукурудза”
Ігор Янковський вручив нагороду Марті Коссаковскій, яка зіграла головну роль у фільмі-переможці ”Скажи кукурудза”

— "Р", напевно, єдина приголосна, яку я правильно вимовляю, — каже режисерка Валерія Кальченко. Її фільм "Скажи кукурудза" переміг на Конкурсі короткометражок "Україна. Шлях до миру!". Церемонія нагородження відбулась 25 квітня в київському концерт-холі Bel еtage.

Головна героїня стрічки "Скажи кукурудза" — Вероніка з Польщі. Вона готується до вступу на акторський факультет в Україні, але має дефект мовлення.

— Присвятила фільм усім невдахам та тим, хто зазнав фіаско під час іспитів у театральний, — продовжує Валерія Кальченко. — Це моя дипломна робота. Витратила близько 10 тисяч гривень. В основу сценарію лягла моя власна невдача при вступі на акторський. Логопеди теж довго робили мені масаж язика, але марно.

Ініціатором Конкурсу короткометражних фільмів "Україна. Шлях до миру!" став меценат, засновник Громадської організації "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський. Оргкомітет очолив молодий український режисер Нікон Романченко. Призовий фонд конкурсу ­становить рекордні 270 тис. грн. Роботи приймали з листопада 2015-го до квітня цьогоріч. Загалом надійшло 145 стрічок.

— Наш конкурс має зрозумілу й близьку українцям назву. Я закликав молодих режисерів висловитися на тему побудови мирного життя в Україні, — сказав на церемонії нагородження Ігор Янковський. — Мені здається дуже важливим чітко означити зв'язки, що об'єднують Схід і Захід, Північ і Південь України. Адже насправді у нас набагато більше того, що пов'язує, ніж того, що роз'єднує. Сподіваюся, що конкурс стане платформою, за допомогою якої молоді кінематографісти зможуть висловити свою громадянську позицію.

Генеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко очолив журі конкурсу. До його складу також увійшли креативний продюсер телеканалу "Україна" Олена Канішевська, директор-президент телеканалу ICTV Олександр Богуцький, кінопродюсер, директор компанії SOTA Cinema Group Олег Кохан і керівник відділу культурної дипломатії МЗС України Ольга Жук.

На конкурсі також відзначили фільми "Хто підставив Кіма Кузіна?" режисера Антоніо Лукіча та "Голден лав" Павла Острікова. Переможця в номінації "Глядацькі симпатії" визначали студенти Економічного коледжу. Приз отримала картина Володимира Власенка "Той, хто навчив нас літати".

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко наголошує, що такі конкурси мають велике значення для майбутнього українського кінематографу і культури загалом.

— Треба пам'ятати, що саме завдяки короткому метру в 1990-х та на початку 2000-х український кінематограф вижив та отримав змогу розвиватися, — каже Пилип Іллєнко. — Без короткого метра не було б сучасного українського кіно. Завдяки роботам молодих митців ми зможемо створити нові культурні символи й архетипи, які відображали б нашу індивідуальність, зробили б нас цікавішими для світу.

Також голова Держкіно подякував Ігорю Янковському за системну підтримку кіномистецтва, яку він надає уже декілька років поспіль.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Янковський нагородив переможців Конкурсу короткометражок "Україна. Шлях до миру!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути