Ексклюзиви
пʼятниця, 24 червня 2016 07:20

Дитині треба читати 15 хвилин перед сном

— Навчити дитину читати так само складно, як і говорити англійською, — каже поет і перекладач Олеся Мамчич, 35 років. Спілкується з батьками, які привели малюків до книжкобуса. Це переобладнаний під дитячу бібліотеку ЛАЗ-183. Столичними парками він курсує два місяці.

— Краще почати із книжок-картинок. Діти самі зацікавляться тим, що написано під малюнками, — продовжує Олеся Мамчич. Має двох доньок 6 і 7 років. Мовою й літературою займається з ними в альтернативній домашній школі. — Цей інтерес запускається у дітей по-різному. І форсувати процес не ­варто.

Як заохотити дитину читати?

— Треба створювати середовище. Батьки мають читати самі. Коли дитина бачить близьких із книжкою, вона переймає це, повторює. Найефективніша методика — читати з дитиною перед сном, хоча б 15 хвилин. Навіть якщо вона вже сама подужала всі томи "Гаррі Поттера". Це створює дуже цінний для дитини зв'язок із батьками.

А що ще впливає на цікавість малечі?

— Дітей можна брати на літературні події, що відбуваються в ігровій формі. Під час прогулянки заходьте до хорошої книгарні. В інтернеті є відеоінтерв'ю дитячих авторів, можна написати комусь із них в соцмережі. Все це треба використовувати. У мережі "Книга поштою" замовте новинки.

Як обирати літературу?

— Придивіться, що дитині цікаво. Якщо хробаки — знайдіть книжечку про хитрого черв'ячка. Полюбляє комп'ютерні ігри — шукайте про них. А також про машини, літаки, тварин. Якщо твір якісний і дотепний, дитина захоче прочитати ще один цього автора чи подібний. Раджу обирати смішне. Коли дітям весело, вони включаються у процес.

Зверніть увагу на львівське "Видавництво Старого Лева", київські "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га", "Фонтан казок", чернівецьке "Чорні вівці".

А що порадите з віршів?

— Вірші — це найдієвіша форма для дітей молодшого віку. У них є природний інтерес до ритму, рими. Пізніше це можуть бути уривки дорослих текстів, що відповідають настрою дитини. Має бути щось таке, що зачепить її, здивує.

Зараз ви читаєте новину «Дитині треба читати 15 хвилин перед сном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути