Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2016 06:45

Чоловік переплив річку із тілом сина в мішку

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.kinopoisk.ru
  Угорський актор Геца Роріг, праворуч, у фільмі ”Син Саула” грає в’язня нацистського концтабору. Його персонаж серед убитих побачив тіло сина
Угорський актор Геца Роріг, праворуч, у фільмі ”Син Саула” грає в’язня нацистського концтабору. Його персонаж серед убитих побачив тіло сина

— Саула — в'язня нацистського концтабору Освенцим змушують супроводжувати смертників у газову камеру. Він має виносити і спалювати їхні трупи. Знімає і сортує одяг. За два дні на нього теж чекає така смерть, — розповідає про фільм "Син Саула" кінокритик 36-річний Олександр Гусєв. Стрічку зняв угорський режисер Ласло Немеш, 49 років. Цьогоріч вона отримала премії "Золотий глобус" та "Оскар" за найкращий фільм іноземною мовою.

— Якось у газовій камері дивом вижив підліток. Спантеличений нацистський лікар душить хлопця голими руками. У трупі Саул упізнає свого сина, — продовжує Гусєв. — Він ховає тіло дитини і шукає рабина, щоб похоронити за єврейським зви­чаєм. У цей час в'язні дізнаються, що їх стратять. Через підпільників знаходять зброю і піднімають бунт. Саул тікає з конц­табору із тілом сина в мішку й перепливає з ним річку.

Олександр Гусєв ­спілкувався з виконавцем ролі Саула — угорським актором Гецою Роріг, 49 років.

— Були реальні випадки, коли хлопці із зондеркоманди не витримували і самі йшли у газові камери. Геца знав одного з таких. В'язні виштовхнули його з камери, щоб розповів про ці жахіття світові.

Українці теж знімали стрічки про Голокост. Наприклад — "Юденкрайс, або Вічне колесо" Василя Домбровського. Але для картини подібного розмаху необхідна потужна кіноіндустрія, технічні й творчі кадри. Українці досі не усвідомлюють, що відбувалося в Бабиному Яру. Це — загальнонаціональна трагедія. А всі думають, що це стосується лише євреїв. Угорська картина передає зацикленість Саула на власному горі. Режисер показує особисте відображення катастрофи у глобальному масштабі.

У фільмі знімалися угорські, німецькі та польські актори.

— Найважливіше для Саула — наповнити метою передсмертний шлях, — каже кінокритик Анастасія Лях, 30 років. — Він потребує прощення і спасіння. З початку стрічки цей чоловік — уже мертвий. Це — зомбі-машина, живий труп. Тіло хлопчика пробуджує в ньому життя за лічені години до смерті. Бо до кінця не зрозуміло, чи це насправді рідна дитина головного героя. Камера з першого до останнього кадру показує крупний план Саула. Разом із ним глядач проходить усі кола пекла. Та оператор залишає все найстрашніше за об'єктивом. Кутки екрана часто розмиті. Жах передано за допомогою звуків.

В український прокат "Син Саула" вийшов 6 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік переплив річку із тілом сина в мішку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути