Ексклюзиви
вівторок, 20 вересня 2016 06:00

Борис Єльцин наказав убити президента Чечні

Борис Єльцин наказав убити президента Чечні

— Не знаю, коли вдасться перепоховати чоловіка. Похорони були таємні, аби російські служби не завадили. Хочу перенести тіло Джохара Дудаєва в долину Ялхарой, де він народився, — розповідає 69-річна Алла Дудаєва, вдова першого президента Чечні. 15 вересня у Львові презентувала книжку про свого покійного чоловіка "Мільйон перший. Джохар Дудаєв". У ній розповіла подробиці зі його біографії, які досі знала лише родина.

— Із Джохаром познайомилися, коли мені було 20 років. Він не знав, коли народився — 1942-го чи 1943-го. При депортації його родини з Чечні в Казахстан свідоцтво про народження загубилося, — продовжує. — Батьки чоловіка виховували 13 дітей. Джохару було приблизно 8, коли не стало тата. Тяжко переживав втрату — щодня поправляв пісок на батьковій могилі. Робив це таємно від мами. Дав батькові обіцянку, що виб'ється в люди. Брати й сестри покинули навчання. Джохар один здобув освіту.

Алла Федорівна — росіянка, до заміжжя жила в Москві. Прийняла іслам.

— Відтоді Бог мені посилає якісь знаки, — каже. — Джохар був тісно пов'язаний із птахами. Якось так замилувався їх красою, що пішов вслід за ними. Не встиг відійти, як у хату, біля якої стояв, влучила російська міна. Тоді вижив. У день його смерті, 21 квітня 1996-го, ми чули стогін зозулі. Його життя завершувалося — вона перестала рахувати роки.

90% чеченців 1991 року на президентських виборах у своїй республіці проголосували за Джохара Дудаєва. Мав славу єдиного в СРСР генерала цієї національності. Оголосив про вихід із Радянського Союзу та незалежність Чечні.

Став лідером свого народу у збройній боротьбі проти російських військ. Пережив кілька замахів на життя. Наказ про його вбивство віддав особисто президент РФ Борис Єльцин.

Книжку "Мільйон перший Джохар Дудаєв" переклали російською, грузинською, французькою, естонською мовами. Українською вона вийшла у львівській дизайн-студії "Папуга".

— Колись Джохара запитали: скільки у чеченців генералів? Одразу відповів: "Кожен чеченець — генерал. Я лише мільйон перший". Тому я дала таку назву своїй книжці. 2002 року її заборонили в Росії. Але там вона дуже популярна. Люди підпільно друкують і розповсюджують її.

На Форумі видавців за книжку "Мільйон перший Джохар Дудаєв" просили 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Борис Єльцин наказав убити президента Чечні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути