середа, 11 січня 2017 07:40

19 січня з Києва виганятимуть чортів

19 січня з Києва виганятимуть чортів

— Вивчати історію своєї країни за легендами й казками живіше, ніж за підручниками. Користуючись нагодою, запрошую всіх у Центр української культури та мистецтва на Подолі. 19 січня там відбудеться перше театралізоване воскресіння київської традиції. Забутої на 150 років. Вигнання всіх чортів із Києва. Вважалося, що на Різдво Бог був такий радісний, що дозволив навіть нечисті гуляти й розважатися. Що вона й робила до Водохреща. А тоді її урочисто виганяли всім містом гучними звуками. Палили з гармат і рушниць, стукали по каструлях, стовпах. Вважалося, що не можна було вдома залишати мотлох, бо чорт міг у ньому сховатися, — розповідає письменниця Лада Лузіна, 44 роки.

У харківському видавництві "Фоліо" вийшли її три міні-книжки. Розмір кожної — 6 на 8 сантиметрів. Зі зворотного боку — магніт.

— На книжках можна ворожити — повісити на холодильник. Щодня відкривати і з'ясовувати, як-то кажуть, чого тобі в житті не вистачає і куди тебе доля направляє.

У цих книжечках зібрана максимальна кількість київських чудес. Довго досліджувала історію Києва, його легенди. Вивчала твори Павла Чубинського, якого ми знаємо лише як автора українського гімну. Дореволюційного українофіла Олександра Тулуба.

На обкладинці однієї з книжечок зображена Києво-Печерська лавра. — Там не лише про цей монастир. Про всі святі місця столиці — ікони, цілющі джерела, мощі святих. Я намагалася писати з адресами, щоб людина за бажання могла користуватися цією книжечкою як міні-екскурсією, — продовжує письменниця.

— На іншій книжці художниця Катерина Дудник намалювала гарненьку відьмочку. Вона продається краще за інші. В магазині дорослі можуть пройти повз неї, а якщо побачить дитина — ручка вже на цій книжці. В ній — про всі Лисі гори, містичні місця, і що цікаво зараз — про ворожіння на Святки. Є календар і описані окремі ворожіння. Якраз на ті 12 чарівних днів, між Різдвом і Водохрещем. Взагалі, 80 відсотків традицій і унікальних свят ми не знаємо. Наприклад, в Україні був жіночий день. Він називався брикси і святкувався 12 липня, на Петрівку, третій літній шабаш року. Цього дня відьми збиралися на Лисих горах. А киянкам дозволялося весь день вередувати. Чоловіки мали виконувати всі їхні примхи й роботу. Все закликаю відродити це свято замість 8 березня.

Третє міні-видання — загальне, оглядове. В ньому вміщені розповіді про засновників Києва, легендарного Змія, богатирів Іллю Муромця і Добриню Микитича, демона з картини Михайла Врубеля і ніс Миколи Гоголя, замок Річарда і будинок із химерами.

Зараз ви читаєте новину «19 січня з Києва виганятимуть чортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути