Ексклюзиви
вівторок, 03 березня 2015 15:56

Попси майже не стало

Віктор ПРИДУВАЛОВ, 44 роки, режисер, кліпмейкер

– Торік потішила велика кількість і якість нових альбомів українських музикантів. Попси майже не стало. Майдан дав поштовх таким щирим музикантам, як ОNUKA, Джамала, Гапочка, O.Torvald, "П'ятий вимір", Марія Чеба сказати правду, вийти з тіні артистів "вищої ліги".

Відкриттям для мене став гурт "Вагоновожатые". Це молода група, але в ній досвідчені музиканти – дніпропетровець Антон Слєпаков із "Грузовиков", Валентин Панюта з харківського гурту Lюk, киянин Станіслав Іващенко. За драйв, тексти, образи, емоції, які народжують "Вагоновожатые", назвав би їх супергрупою.

Автор: джерело: facebook.com
 

Антон Слєпаков завжди був уважний до своїх текстів. Тепер його пісні стали ще чіткіше відзначати події навколо. Ми з Антоном кілька разів бачилися на Майдані. Казав, що пісня "Восстание ватников" народилась після того, як це слово довго свердлило йому мозок. Це найактуальніший трек їхнього першого диску. Хоча нічого особливого в пісні нема. Це просто спостереження людини, яка намагається розібратися в теперішньому, проводячи паралелі з минулим. Роздуми, коли закінчуються аргументи слова і починаються аргументи палиці й каменя.

Сучаснішою стала і музика, яка оздоблює вірші Слєпакова. Одночасно гітарною і електронною з живим барабанщиком, актуальніші й структури мелодій.

Бачив на концертах "Вагоновожатых" багато молоді. Це означає, що музиканти гурту більше відчувають світ, ніж аналізують.

Ігор ПАНАСОВ, 39 років, музичний критик, редактор відділу "Музика" порталу Сultprostir.ua

– Хороші альбоми вийшли у "Братів Гадюкіних", у "Т.Н.М.К". Не стали сюрпризом гострі пісні Антона Слєпакова. Ці музиканти якими були, такими й залишилися. Просто з початком війни на Донбасі почали звучати в іншому ракурсі.

На кого кардинально вплинули зміни в країні – це гурт O.Torvald. Їхній альбом "Ти Є" (вийшов у листопаді 2014-го. – "Країна") – справді зсув. Ще рік тому було складно уявити, хто може слухати групу O.Torvald, крім дівчат років до 18. Команда на чолі з Женею Галичем піднімала на вуха зали, даючи по 80 концертів на рік і підігріваючи юну публіку піснями про підліткову романтику. Море драйву, бадьоре й легковажне ковзання поверхнею. Нова платівка – вже зовсім інші сила енергетики й рівень інтелекту слухача.

Звучить доросліше, потужніше, влучніше. І це все в контексті подій у країні. Залишилась романтика в текстах, але до неї додалося усвідомлення, що ліричний герой живе у насиченому, загостреному просторі.

Автор: джерело: youtube.com
 

Продюсував альбом "Ти Є" Андрій Хливнюк. Це, безумовно, додало музиці O.Torvald нового звучання. Але найголовніше те, що відбувається в серці Галича. Про конкретний момент, що призвів до перелому, Женя мені не розповідав. Сказав: "Я став вразливіший. Хочеться кричати: "Ви що, охрініли? Вами знову скористалися, забрали купу життів!" Раніше про таке не думав. Грав на гітарі, покурював, і мені було чудово".

O.Torvald стане локомотивом, що потягне за собою молоду аудиторію, яка любить гітарну музику. Але не просто "рубілово", а музику, яка поєднується з душевними інтонаціями. Найголовніше, що транслюють O.Torvald, – це енергія. Після того як їх послухаєш, важко сидіти на місці. Хочеться щось робити, міняти себе і взагалі життя.

Зараз ви читаєте новину «Попси майже не стало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути