неділя, 07 січня 2024 21:54

Вийде смачною та ароматною: секрети приготування вареної картоплі

Вийде смачною та ароматною: секрети приготування вареної картоплі
Перед варінням можна покласти в воду лавровий лист або зубчик часнику. Так картопля вийде смачнішою. Фото: klopotenko.com

Українці використовують варену картоплю у багатьох повсякденних рецептах - для салату чи гарніру.

Щоб цей овоч не був м'яким і перевареним після приготування, важливо дотримуватися декількох правил, передає Gazeta.ua.

Варена картопля в мундирі

Відберіть однакові за розміром картоплини і ретельно помийте. В декількох місцях проколіть шкірку, щоб вона не потріскалася. Зробити це можна виделкою.

Покладіть овоч в каструлю і залийте холодною водою так, щоб рідина повністю його покривала. На 1 л води додайте 0,5 чайної ложки солі. Накрити каструлю кришкою і поставити на сильний вогонь.

Після закипання картоплю варять на середньому вогні 20–25 хв. Молоді бульби варяться 15 хв, старі готуються 30 хв. Готовність можна перевірити, проколовши бульбу виделкою.

Картоплю для салату

Послідовність кроків тут така ж. Однак картоплю потрібно варити трохи менше - 15-18 хв. Вона повинна бути злегка твердою і добре тримати форму.

Очищена картопля

Ретельно очищену від шкірки і всіх вічок картоплю наріжте на кілька частин. Можна обирати великі картоплини. Покладіть овоч в каструлю і повністю залийте холодною водою. Можна додати одну столову ложку оцту на 1 л води. Так картопля не розвариться. Поставте каструлю на великий вогонь і зменште його до середнього, коли вода закипить.

Ціла очищена картопля вариться 20-25 хв, дрібно нарізана - 15-20 хв. Після приготування злийте всю воду, інакше картопля розвариться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дуже швидко зварити стару курку: перевірений рецепт

Загальні поради для варіння картоплі

Картоплини повинні бути однакового розміру, інакше вони зваряться нерівномірно. Чим менше розмір картоплин, тим швидше вони зваряться.

Щоб картопля зварилася швидше, у воду покладіть шматочок вершкового масла. Так час варіння скоротиться на 5 хв.

Для приготування пюре обирайте крохмалисті сорти - вони добре розварюються. Щоб зрозуміти, до якого типу відноситься овоч, розріжте його на дві частини і потріть їх. У крохмалистої картоплі половинки злипнуться, а у не крохмалистої з'являться краплі води.

Перед варінням можна покласти в воду лавровий лист або зубчик часнику. Так картопля вийде смачнішою. Також можна зварити картоплю на м'ясному бульйоні.

Картопля - популярний овоч, за допомогою якого можна приготувати безліч страв. І як показали результати нового дослідження, цей продукт менш шкідливий, ніж вважалося раніше. Вчені з'ясували, що вживання картоплі не сприяє ожирінню і діабету.

Зараз ви читаєте новину «Вийде смачною та ароматною: секрети приготування вареної картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути