Фалафель — цікава й оригінальна східна страва, яку можна подавати як самостійно, так і доповненням до гарнірів, рибних чи м'ясних страв. Як розповідає шеф-кухар столичного ресторану "In Mood" Хуссам Аль Ямані, в основі фалафелю - нут. Це корисний і поживний турецький горох. Другий необхідний компонент страви — булгур. Це крупа з пшениці, популярний кулінарний продукт Близького Сходу. В Києві її нескладно знайти на великих продуктових ринках та в супермаркетах. "Фалафель — це також і суміш різних ароматів, бо у страву кладуть цілий букет натуральних і різних між собою спецій: коріандр, кардамон, кумин або зіру, чорний та чорний перець", - каже Хуссам, - А ось готувати фалафель зовсім не складно".
Інгредієнти:
- турецький горох нут — 250 грамів
- борошно пшеничне — 2 столові ложки
- булгур — 4 столові ложки
- цибуля — 1 штука
- часник — 3 зубці
- кунжут — 4 чайні ложки
- кумин мелений — 1,5 чайні ложки
- приправи карі та кардамон — за смаком
- коріандр — 1 чайна ложка
- сіль, чорний і червоний мелений перець — за смаком
- зелень петрушки
- олія рослинна для смаження — 400 грамів
Приготування:
Сухі горошини нуту слід залити холодною водою, додати трохи соди і лишити принаймні на ніч. До ранку нут збільшиться у розмірі і буде в напівготовому стані. Потім воду злити, а нут подрібнити у блендері. "Звісно, легше взяти нут консервований, - каже Хуссам Аль Ямані, - Це значно спростить вам приготування. Такий не треба замочувати. Достатньо лише подрібнити у блендері.
Булгур також розмочити у воді протягом 10-15 хвилин. Тим часом почистити і дрібно порізати цибулю та зубці часнику. "Часник багато хто натирає на терці. Але значно краще — просто притиснути зубець ножем, він розпадеться. Тоді порізати", - додає кухар.
Покришити зелень. Додати цибулю, часник та зелень до вже подрібненого нуту у блендер. Всипати до маси розмочений булгур. Все ще раз подрібнити до однорідності.
Дістати масу з блендеру. У великій мисці додати до неї борошно. Ретельно перемішати масу руками. Зліпити невеличкі кульки. Злегка прим'яти їх зверху. Щедро присипати кунжутом.
Розігріти рослинну олію. "Найкраще гріти у вузькій посудині або каструлі. В ній смажитимемо фалафель. Олія має повністю покривати їх собою".
Занурити кульки в олію. Смажити 3-4 хвилини.
Готові кульки викласти на серветки, аби стік зайвий жир. Потім перекласти фалафель на тарілку із зеленню і свіжими овочами. Для декору присипати паприкою. Подавати з зі сметаною або несолодким йогуртом.
Коментарі