Ексклюзиви
середа, 29 липня 2015 16:14

Східний салат табуле смакує любителям кислих страв
8

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Свіжий ліванський салат табуле — прекрасна ідея для обіду. Підходить до страв із м'яса, і сам може бути самостійною стравою. Деякі ліванські кухарі навіть радять їсти табуле, запиваючи пивом, хоч салат на смак — кислий. "Коли готую такий салат в Україні, то додаю до нього значно менше соку лимона, ніж в оригінальному східному рецепті. Натомість в Сирії та в Лівані табуле їдять якраз дуже кислий", - розповідає Хуссам Аль Ямані, шеф-кухар і власник ресторану "In Mood", що на столичному Подолі.

Всі складники для страви — самі звичайні: петрушка, цибуля і помідори. Доволі незвичними можуть здатися лише булгур та сумах. Булгур — це крупа з пшениці, популярна у середземноморській кухні, на Близькому Сході та в Індії. Для булгуру пшеничні зерна піддають термічній обробці гарячою водою, потім сушать. Зазвичай їх очищають від висівок, після чого зерна дроблять. Сумах або ж сумак — це східні прянощі. Продаються зазвичай у меленому вигляді. Мають кислий, в'яжучий, але не різкий смак і аромат. Іноді сумах замінює лимон. Прянощі використовують для салатів, страв із риби та з м'яса. Часто кладуть в рис. В Лівані та в Сирії відвар із ягід сумаха використовують як соус - додають до кебабу.

За словами Хуссама Аль Ямані, всі складники для табуле мають бути дрібно накришені. Кількість соку лимона можна змінювати залежно від смаків і вподобань. Але петрушки має бути більше, ніж інших інгредієнтів.

Інгредієнти:

 - свіжа петрушка — 150 грамів

 - булгур — 100 грамів

 - томати — 100 грамів

 - свіже листя м'яти — 25 грамів

 - цибуля ріпчаста — 25 грамів

 - олія оливкова — 75 міліграмів

 - сік лимона — 75 міліграмів (можна удвічі менше, якщо подобається менш кислий варіант)

 - сумах — 1 чайна ложка

 - листя м'яти сушене — 1 чайна ложка

 - 1/2 чайної ложки солі

 - 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю

Приготування:

Дрібно покришити свіжу петрушку. Засипати в миску і додати сумак, булгур. Дрібно покришити томати. Засипати половину з них до основної суміші салату. Друга частина знадобиться пізніше. Покришити і всипати цибулю. Перемішати.

Додати до суміші оливкову олію і сік лимону та ще раз все перемішати. Викласти суміш на тарілку з великим листком салату. Верхнім шаром покласти частину томатів, що лишилася. Подавати з дольками лимону.

Зараз ви читаєте новину «Східний салат табуле смакує любителям кислих страв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути