Свіжий ліванський салат табуле — прекрасна ідея для обіду. Підходить до страв із м'яса, і сам може бути самостійною стравою. Деякі ліванські кухарі навіть радять їсти табуле, запиваючи пивом, хоч салат на смак — кислий. "Коли готую такий салат в Україні, то додаю до нього значно менше соку лимона, ніж в оригінальному східному рецепті. Натомість в Сирії та в Лівані табуле їдять якраз дуже кислий", - розповідає Хуссам Аль Ямані, шеф-кухар і власник ресторану "In Mood", що на столичному Подолі.
Всі складники для страви — самі звичайні: петрушка, цибуля і помідори. Доволі незвичними можуть здатися лише булгур та сумах. Булгур — це крупа з пшениці, популярна у середземноморській кухні, на Близькому Сході та в Індії. Для булгуру пшеничні зерна піддають термічній обробці гарячою водою, потім сушать. Зазвичай їх очищають від висівок, після чого зерна дроблять. Сумах або ж сумак — це східні прянощі. Продаються зазвичай у меленому вигляді. Мають кислий, в'яжучий, але не різкий смак і аромат. Іноді сумах замінює лимон. Прянощі використовують для салатів, страв із риби та з м'яса. Часто кладуть в рис. В Лівані та в Сирії відвар із ягід сумаха використовують як соус - додають до кебабу.
За словами Хуссама Аль Ямані, всі складники для табуле мають бути дрібно накришені. Кількість соку лимона можна змінювати залежно від смаків і вподобань. Але петрушки має бути більше, ніж інших інгредієнтів.
Інгредієнти:
- свіжа петрушка — 150 грамів
- булгур — 100 грамів
- томати — 100 грамів
- свіже листя м'яти — 25 грамів
- цибуля ріпчаста — 25 грамів
- олія оливкова — 75 міліграмів
- сік лимона — 75 міліграмів (можна удвічі менше, якщо подобається менш кислий варіант)
- сумах — 1 чайна ложка
- листя м'яти сушене — 1 чайна ложка
- 1/2 чайної ложки солі
- 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю
Приготування:
Дрібно покришити свіжу петрушку. Засипати в миску і додати сумак, булгур. Дрібно покришити томати. Засипати половину з них до основної суміші салату. Друга частина знадобиться пізніше. Покришити і всипати цибулю. Перемішати.
Додати до суміші оливкову олію і сік лимону та ще раз все перемішати. Викласти суміш на тарілку з великим листком салату. Верхнім шаром покласти частину томатів, що лишилася. Подавати з дольками лимону.
Коментарі