Паста для сендвічів, закуска до м'ясних страв, самостійна страва в дуеті з лавашем, соус до овочевий страв — як тільки не подають до стола ніжний паштет хумус. Готують хумус на основі нуту — турецького гороху. Такий знайдеться практично в будь-якому супермаркеті. Нут прекрасно засвоюється організмом, приносить користь та дає енергію. Крім нуту, другий важливий компонент хумусу — тахіні. Це паста із меленого насіння кунжуту. Часто тахіні називають альтернативою арахісовій пасті. Пропонуємо рецепт хумусу від шеф-кухаря столичного ресторану "In Mood" Хуссама Аль Ямані.
Інгредієнти:
- нут свіжий — 2 склянки
- сіль — 1 чайна ложка
- сік лимону — 6 столових ложок
- тахіні — 1/3 склянки
- олія оливкова — 2 чайні ложки
- чорний мелений перець — 1/2 чайної ложки
- кмин, паприка, розмарин — за смаком
- часник — 2 маленькі зубці
Приготування:
Нут замочити на ніч або на 12 годин у холодній воді. Після цього горошинки мають збільшитись приблизно удвічі.
Розмочений нут промити. Поставити варитись у двох літрах вже нової води. Вогонь увімкнути на середньому рівні. Коли закипить, ще раз злити воду і налити нову. Варити горох до готовності ще 40-80 хвилин. Готовність перевірити виделкою — горох має бути м'яким. Також із горошин має потроху злазити верхній шар. Час варіння нуту різний залежно від сорту. Деякі види зваряться швидко, а до готовності інших треба почекати трохи довше.
Дати готовому хумусу охолонути. Рідину, в якій варили горох, не виливати.
Приготувати паштет. Очистити і подрібнити зубці часнику. Додати у блендер всі складники: варений нут, часник, оливкову олію, тахіні. Також — кмин, паприку і розмарин. Посолити і поперчити. Додати чверть склянки води з тієї, в якій варили нут. Спершу все перемішати ложкою, а тоді подрібнити у блендері до однорідності. Маса має стати кремовою і м'якою. В разі потреби — долити ще трохи рідини.
Готовий хумус поставити в холодильник на 30-40 хвилин. Подавати до стола, злегка поливши олією і прикрасивши зернами гранату та покришеною зеленню.
Коментарі
1