Французький пиріг з лососем та сиром замінить вечерю чи обід. Це повноцінна самостійна страва. Він дуже ситний. Для романтичної вечері його подають із білим вином. Поєднання червоної риби та сиру з пліснявою — незабутні. Якщо не використовуєте сир з пліснявою, можна замінити будь-яким тертим твердим сиром, сиром "фета" або навіть домашнім сиром.
Інгредієнти:
для тіста
вершкове масло (холодне) - 150 г,
борошно - 260 г,
яйце - 1 шт,
сметана - 1 столова ложка,
дрібка солі
для начинки
стейк лосося (форелі або сьомги) - 300 г (можна замінити консервованим лососем),
сир твердий - 50 г,
сир горгонзола або рокфор (за бажанням, і тільки якщо любите сири з цвіллю) - 50 г,
сіль,
мелений перець
для заливки
вершки (10%) або молоко - 200 мл,
яйця - 2 шт,
сіль,
мелений перець (суміш 5-ти видів перцю)
Приготування:
Приготувати несолодке рубане тісто. В чашу комбайна або на стіл просіяти борошно з дрібкою солі. Вершкове масло нарізати кубиками і викласти на борошно.
Порубати борошно з вершковим маслом в кухонному комбайні ~5-7 секунд (або за допомогою двох ножів). Повинна вийти борошняна крихта.
Яйце розбити в миску і злегка збити. Влити яйце до борошняної крихти і знову перемішати інгредієнти в чаші комбайна ~3-5 секунд або руками.
Якщо тісто все ще розсипається, потрібно додати ~1 столову ложку сметани і ще раз перемішати масу в комбайні або руками.
Замісити тісто, скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку і прибрати на ~40-60 хвилин у холодильник.
Охолоджене тісто викласти у форму для запікання і рівномірно розподілити по дну і стінкам форми.
Затягнути форму з тістом харчовою плівкою і прибрати на ~10 хвилин у холодильник.
Приготувати начинку.
Рибу вимити, відокремити філе від шкіри і кісток і нарізати невеликими кубиками або скибочками. Сир натерти на крупній або дрібній тертці.
Горгонзолу або рокфор нарізати маленькими кубиками.
Яйця розбити в глибоку миску і розбовтати з дрібкою солі і меленого перцю.
Влити вершки або молоко і все добре перемішати віночком або збити в блендері.
Форму з тістом дістати з холодильника, викласти на тісто лист пергаментного паперу, а на пергамент насипати велику жменю сухої квасолі.
Випікати пісочну основу для пирога ~10-15 хвилин при ~180-200°C.
Попереднє випікання основи пирога потрібно для того, щоб тісто не розмокало від начинки. А квасоля потрібна для того, щоб тісто не здувалось і не сповзав зі стінок форми.
Прибрати пергаментний папір і квасолю.
Дно випеченої основи посипати тертим сиром.
Зверху укласти скибочки риби. На рибу викласти кубики горгонзолу або рокфор.
Залити пиріг підготовленою заливкою.
Запікати ~30-40 хвилин при температурі ~180°C. За цей час заливка повинна загуснути і стати пружною.
Готовий пиріг вийняти з духовки і дати постояти ~8-10 хвилин.
Можна подавати в гарячому і холодному вигляді.
Коментарі