четвер, 28 травня 2015 17:05

Осетинський чурек запікають з сиром сулугуні
11

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Натхори кардзин, або чурек з кукурудзяного борошна для регіону Осетія — їжа особлива. "В Осетії ми буквально виросли на цій страві. У дитинстві цей ароматний домашній хліб для нас готувала бабуся. Пам'ятаю, вона збирала нас з двору, коли грали з хлопцями у футбол, і кликала їсти свіжий сирний хліб з теплим молоком ", - розповідає шеф-кухар, осетин Аслан Абаєв, який відкрив у Києві службу доставки осетинських пирогів "Ирон Кабіс".

Чурек - одна з небагатьох традиційних для Осетії страв без м'яса. Натхори кардзин запікають з сиром сулугуні, але замість сулугуні можна також взяти для нього несолону бринзу, будь-який сир на основі коров'ячого молока або ж сметану. Готовий чурек виходить твердим, як коржик. Такий хліб можна зберігати два тижні. Смакові властивості його з кожним днем тільки збільшуватимуться. Рецептом приготування осетинського хліба Аслан ділиться з Gazeta.ua.

Інгредієнти:

 - кукурудзяне борошно - 500 грамів

 - гаряча вода - 200 грамів

 - осетинський сир - 100 грамів

 - сіль за смаком

Приготування:

У кукурудзяне борошно ввести воду, потім - перетертий осетинський сир. За словами кухаря, кукурудзяне борошно можна й не просіювати, бо воно й так досить грубе. Після додавання сиру посолити і замісити тісто. "З тістом треба "попрацювати" не менше семи хвилин. У кукурудзяному борошні багато білка, і при впливі температури він повинен "розкритися". Тісто має стати консистенції, схожої на пластилін", - пояснює кухар.

Готовому тісту дати "відпочити" близько 20 хвилин. Після цього зліпити чурек будь-якої форми. "Для сім'ї з трьох осіб можна зліпити один великий чурек. Форма може бути будь-яка, але от товщина - не менше 2-3 сантиметрів. Найкраще ліпити руками, змоченими в холодній воді. Тоді під час запікання на тісті не будуть з'являтися тріщини. Або ж перед запіканням можна просто трохи окропити чурек холодною водою", - говорить Аслан.

На заготівлі тіста зробити надрізи посередині. Запікати хліб 25-20 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Або ж 20 хвилин при температурі 200 градусів. "У результаті виходить хліб, який можна подавати до супу, або ж просто є з молоком. Можна також розламати чурек на дрібні шматочки, залити молоком, дати постояти пару хвилин і їсти в задоволення".

Зараз ви читаєте новину «Осетинський чурек запікають з сиром сулугуні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути