Натхори кардзин, або чурек з кукурудзяного борошна для регіону Осетія — їжа особлива. "В Осетії ми буквально виросли на цій страві. У дитинстві цей ароматний домашній хліб для нас готувала бабуся. Пам'ятаю, вона збирала нас з двору, коли грали з хлопцями у футбол, і кликала їсти свіжий сирний хліб з теплим молоком ", - розповідає шеф-кухар, осетин Аслан Абаєв, який відкрив у Києві службу доставки осетинських пирогів "Ирон Кабіс".
Чурек - одна з небагатьох традиційних для Осетії страв без м'яса. Натхори кардзин запікають з сиром сулугуні, але замість сулугуні можна також взяти для нього несолону бринзу, будь-який сир на основі коров'ячого молока або ж сметану. Готовий чурек виходить твердим, як коржик. Такий хліб можна зберігати два тижні. Смакові властивості його з кожним днем тільки збільшуватимуться. Рецептом приготування осетинського хліба Аслан ділиться з Gazeta.ua.
Інгредієнти:
- кукурудзяне борошно - 500 грамів
- гаряча вода - 200 грамів
- осетинський сир - 100 грамів
- сіль за смаком
Приготування:
У кукурудзяне борошно ввести воду, потім - перетертий осетинський сир. За словами кухаря, кукурудзяне борошно можна й не просіювати, бо воно й так досить грубе. Після додавання сиру посолити і замісити тісто. "З тістом треба "попрацювати" не менше семи хвилин. У кукурудзяному борошні багато білка, і при впливі температури він повинен "розкритися". Тісто має стати консистенції, схожої на пластилін", - пояснює кухар.
Готовому тісту дати "відпочити" близько 20 хвилин. Після цього зліпити чурек будь-якої форми. "Для сім'ї з трьох осіб можна зліпити один великий чурек. Форма може бути будь-яка, але от товщина - не менше 2-3 сантиметрів. Найкраще ліпити руками, змоченими в холодній воді. Тоді під час запікання на тісті не будуть з'являтися тріщини. Або ж перед запіканням можна просто трохи окропити чурек холодною водою", - говорить Аслан.
На заготівлі тіста зробити надрізи посередині. Запікати хліб 25-20 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Або ж 20 хвилин при температурі 200 градусів. "У результаті виходить хліб, який можна подавати до супу, або ж просто є з молоком. Можна також розламати чурек на дрібні шматочки, залити молоком, дати постояти пару хвилин і їсти в задоволення".
Коментарі