вівторок, 25 листопада 2014 15:28

М'ясо кішки вважалося раніше краще за кроляче

У 2010 році популярний італійський телеведучий і автор кулінарних книг Джузеппе Бігацци заявив у прямому ефірі, що "тушкована кішка" - одна з найвидатніших страв Тоскани. А з м'ясом кішки не може зрівнятися ані кролик, ані голуб, ані курка. Справа в тому, що ще зовсім недавно м'ясо кішок повсюдно вживалося в їжу у Південній Європі, і книга рецептів, де пропонувалося використовувати котяче м'ясо, перевидавалася більше 10 разів.

 

Перша кулінарна книга написана Каталонською мовою (а незабаром перевидана на Іспанську) - Libre del Coch, 1520 рік, Барселона - хоч і складалася в основному з традиційних мусульманських-іудейських рецептів, але містила кілька нових інгредієнтів, які відразу робили ці рецепти правильними. Таких як свиняче сало, яким замінювали оливкову олію, або кішка, якою можна замінити зайця або курей.

Популярність цієї книги була величезною - кажуть, що тільки в одному столітті вона витримала з десяток перевидань різними мовами. Рецепти часто переписували і без вказівки автора - Ruperto de Nola. Згідно думки Alan Davidson, відомого історика і автора книги Oxford Companion To Food, Libre del Coch зробило величезний вплив і на становлення Італійської кулінарії. Так рецепти з м'ясом кішки поширилися по всій Південній Європі, і навіть пішли слідом за італійськими іммігрантами в Південну Америку. Рецепти з кішками були відомі в Європі аж до початку минулого століття (Eating Cat in the North of Spain in the Early Twentieth Century. Medina, F. Xavier).

Цікаво, що всі старовинні європейські рецепти єдині в одному - голова кішки не їстівна, оскільки може викликати помутніння свідомості і навіть божевілля. Скоріше за все, це повір'я також йде з арабської культури, де вважалося, що добрий і захищаючий людину дух ночі живе у кішки в голові.

Відгомони тих часів і досі живі. У 2010 році, популярний телеведучий Джузеппе Бігацци був звільнений з телебачення після заяви на всю країну в прямому ефірі, що "тушкована кішка" одна з найвидатніших страв Тоскани. На численні прохання телеглядачів, 77-річного Джузеппе попросили з телебачення.

Зараз ви читаєте новину «М'ясо кішки вважалося раніше краще за кроляче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути