вівторок, 23 вересня 2014 15:15

Квасолю по-ліванськи подають з лавашем і їдять без виделок
20

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Хуссам Аль Ямані, власник і шеф-кухар ресторану ліванської кухні "In Mood", що на столичному Подолі, знає безліч рецептів кухні Сходу. "Сьогодні розповім вам, як готувати одну з дуже традиційних страв Лівану та Сирії — квасолю зі свіжими овочами. Її їдять в кожній родині цих країн. Господині зранку прокидаються раніше за всіх. Варять квасолю, доки всі ще сплять. А коли просинаються, поживний і здоровий сніданок для всієї родини вже готовий". Для страви використовують виключно ліванську квасолю. Її слід попередньо проварити протягом двох годин. Всі інші складники кладуть до страви сирими. "Обов'язково кладемо приправи зіра і сумах", - каже кухар, - Сумах — це красива рубінова спеція, яка прекрасно замінює у стравах лимон. Це засушені й мелені ягоди куща сімейства фісташкових, якого багато в Середній і Центральній Азії, країнах Кавказу, на Близькому Сході. А "зіра" у перекладі з арабської означає "насіння". Її широко використовують тюркські народи. Додають зіру до плову, страв із м'яса. Вона надає продуктам особливого вишуканого аромату".

Квасоля по-ліванськи від шеф-кухаря ресторану "In Mood":
Інгредієнти:
400 грамів ліванської квасолі
сік половини лимону
50 грамів оливкової олії
половина невеликої цибулини
пів чайної ложки приправи сумах
пів чайної ложки приправи зіра
2 зубці часнику
пів чайної ложки солі
петрушка за смаком

Спосіб приготування:
Промиту квасолю покласти у каструлю з товстим дном і залити водою. Поставити на невеликий вогонь і готувати протягом 1,5-2 годин. Перевірити готовність виделкою: квасоля має стати м'якою. Приготувати інші інгредієнти: половину цибулини почистити і порізати дрібними кубиками, петрушку, помідори і часник також дрібно покришити. Коли квасоля звариться, процідити її і викласти гіркою у глибоку миску. Спершу посолити її, потім покласти до квасолі приправи сумах і зіру. Вилити до квасолі половину води, в якій та варилася. Зверху — подрібнений часник, на нього — цибулю, а потім — покришені помідори. Все щедро залити оливковою олією і перемішати. Після цього зверху знову покласти подрібнену цибулю і помідори, які лишилися. Навколо посипати петрушкою і покласти гілочку зелені посередині страви, ще раз влити оливкової олії, на неї знов посипати трохи зіри та приправи сумах. Квасолю по-ліванськи подають зі свіжоспеченим лавашем та нарізаними овочами: соленими огірками і свіжими помідорами.

"Страву правильно їсти так: відщипніть невеликий шматок лавашу, тримайте його трьома пальцями, ледь зігнувши, аби утворити з нього "лопатку". Зачерпніть лавашем квасолю і їжте її без виделки. Таким чином, окрім зору, смаку та нюху, ви "вмикаєте" також і тактильні відчуття. Це принесе ще більше насолоди", - пояснює Хуссам.

Зараз ви читаєте новину «Квасолю по-ліванськи подають з лавашем і їдять без виделок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути