Гратен перекладається з французької як запечена картопля, акуратно укладена шарами тонкими скибочками. Він дещо схожий на запіканку або пиріг. Страва виходить дуже ароматною завдяки мускатному горіху, часнику та свіжій зелені. Зсередини гратен ніжний, а зовні має хрустку скоринку. Подавати його можна як самостійну страву або як гарнір до м'ясних страв.
Інгредієнти:
Вершки 10% 500 мл
Картопля 1500 г
Сир пармезан 150 г
Помідори 3 шт.
Часник 3 зуб.
Мускатний горіх 1 ч. л.
Петрушка 20 г
Кріп 20 г
Сіль 20 г
Перець чорний мелений 3 г
Приготування:
Картоплю почистити і дрібно нашаткувати як чіпси. Нарізати кріп і петрушку і додати в картоплю.
Для соусу в невеликій сковорідці довести до кипіння вершки і додати в них сіль, мелений перець і мускатний горіх. Розмішати масу.
Розігріти духовуку до 150 градусів. Для гратена важливо правильно підібрати температуру і час. Готувати його потрібно при не високій температурі до готовності, а ось золотава скоринка створюється на максимальній температурі за кілька хвилин в кінці.
Помастити форму або деко олією. Викласти шар картоплі і залити її вершками.
Читайте також: В італійські ліниві вареники додають шпинат та вершкове масло
Зверху розкласти помідори, нарізані кружальцями. Посипати їх зеленню і поставити в піч на 40 хвилин.
Потім посипати гратен сиром і поставити його допікати вже при температурі 200 градусів на 15 хвилин.
Страва покриється хрусткою скоринкою. Подавати готовий гратен зі свіжими овочами.
Коментарі