Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2017 07:25

Ввели надзвичайний стан в енергетиці

Автор: REUTERS
  Місцеві жителі несуть мішки з вугіллям для обігріву власних будинків. Авдіївка, Донецька область, Україна, 6 лютого 2017 року
Місцеві жителі несуть мішки з вугіллям для обігріву власних будинків. Авдіївка, Донецька область, Україна, 6 лютого 2017 року

Блокування постачання вугілля-антрациту з окупованих територій загрожує національній безпеці, каже 14 лютого прем'єр-міністр Володимир Гройсман, 39 років.

— Блокада вугілля — це злочин, — говорить на терміновому засіданні уряду наступного дня.

На ньому Кабмін прийняв розпорядження "Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії". Діятиме до 17 березня. Передбачає застосування графіків погодинного відключення електроенергії в семи областях — Харківській, Дніпропетровській, Київській, Чернігівській, Запорізькій, Сумській і Черкаській.

Це має заощадити від 300 до 350 тис. т антрацитового вугілля. На ньому працює більшість українських теплоелектростанцій. 99% потреб у ньому задовольняють поставками із зони АТО. Запас на всіх ТЕС становить 842 тис. т, за даними Укренерго.

— На станціях — різний запас вугілля. Від 14 до 100 днів за умови запровадження надзвичайного стану, — каже керівник Укренерго 38-річний Всеволод Ковальчук. — Так споживання вугілля можна зменшити із 30 до 20 тисяч тонн на добу.

25 січня почалася акція "Блокада торгівлі з окупантами". Основним товаром, що поставляється з непідконтрольних Києву територій Донбасу, є вугілля. Колишні військові, учасники АТО й народні депутати заблокували залізничну колію, що з'єднує Луганськ, Лисичанськ і Попасну на ділянці Гірське — Золоте, а також станцію Світланове. 10 лютого перекрили ділянку залізниці Ясинувата — Костянтинівка. Станом на 15 лютого там накопичилося 240 тис. т вугілля антрацитової групи.

— Позиція прем'єра Гройсмана така ж, як міністра енергетики Ігоря Насалика та віце-прем'єра Геннадія Зубка. Вважають, що потрібно закуповувати вугілля в ОРДЛО. Тоді треба весь уряд відправляти у відставку. Те, що він не подбав за рік про унезалежнення від поставок з окупованих територій, може бути приводом для цього, — каже політолог 32-річний Петро Олещук. — Думаю, їм це згадають під час річного звіту уряду навесні. Верховна Рада за підсумками звіту може ухвалити рішення про відставку Кабінету міністрів.

— Блокада — це намагання спровокувати через енергетичну кризу політичну. Об'єкти інфраструктури працюють на обидві території, тому збереження економічних взаємин вимушено потребують і сепаратистські республіки, й Україна, — вважає керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 58 років.

Зараз ви читаєте новину «Ввели надзвичайний стан в енергетиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути