Ексклюзиви
пʼятниця, 07 жовтня 2016 00:55

Українського журналіста ув'язнили в Росії
2

Російські силовики ведуть журналіста Романа Сущенка коридором Лефортовської тюрми в Москві. Суд арештував українця на два місяці
Фото: ФОТО З САЙТА www.youtube.com
Федеральна служба безпеки Росії звинувачує Романа Сущенка у шпигунстві

— Ми абсолютно випадково зустріли в камері Лефортовської в'язниці Москви 47-річного громадянина України Романа ­Сущенка. Розповів, що він — журналіст, якого звинувачують у шпигунстві. Працівники СІЗО заборонили нам питати його про кримінальну справу, — розповіла у неділю, 2 жовтня, російська правозахисниця Зоя Свєтова, 57 років.

Роман Сущенко з 2002-го працює в державному інформаційному агентстві Укрінформ. Останні шість років був спеціальним кореспондентом у Парижі, столиці Франції.

"Романа затримали в Москві у день прибуття — 30 вересня. В порушення всіх міжнародних правил про затримання російська сторона не повідомила нікому. Ні дружині, ні дипломатичним установам, ні за місцем роботи. Про затримання дружина дізналася лише 2 жовтня. Вона зателефонувала родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок", — заявили в Укрінформі.

До Москви Роман поїхав у відпустку — відвідати родичів. Після його затримання вони змушені були підписати документи про нерозголошення, говорить дружина журналіста Анжела Сущенко.

"Затриманий є кадровим співробітником і полковником головного управління розвідки Міноборони України. Цілеспрямовано збирав відомості, які становлять державну таємницю, про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії Росії", — повідомляють у Федеральній службі безпеки РФ.

"Абсолютною нісенітницею є заява російських спецслужб про нібито належність Романа Сущенка до будь-яких військових підрозділів або структур Міністерства оборони", — відповіли у Міністерстві інформаційної політики України.

3 жовтня Лефортовський суд Москви продовжив арешт Сущенка на два місяці. За звинуваченням у шпигунстві російське законодавство передбачає до 20 років в'язниці.

— На нього тиснули психологічно, але тортур не застосовували. Пропонували підписати явку з повинною, тобто піти на угоду зі слідством. Але він цього не зробив. Тому ФСБ не змогла надати жодних доказів провини Сущенка. У них їх просто немає, — каже російський адвокат Марк Фейгін, 45 років. Він став захисником українця.

3 жовтня Фейгін домігся 15-хвилинної зустрічі з ув'язненим. Українського консула в СІЗО не пускають.

Міністерство закордонних справ закликає українських громадян утриматися від поїздок до РФ.

— Провокації в Росії стали звичайною справою, — каже експерт із міжнародних відносин і національної безпеки 57-річний Олексій Куроп'ятник. — Сущенка арештували та утримують у слідчому ізоляторі з порушенням усіх можливих норм, зокрема й російського законодавства. Йому не дали скористатися правом на "перший дзвінок" родичам, перешкоджають зустрічам з адвокатом і консулом. Російські "чекісти" остаточно повертаються до практики 1930-х — до свавільних арештів без будь-якої уваги до закону. В путінській Росії "таємна поліція" стає всесильною.

Звинувачення у шпигунстві не витримують перевірки логікою. Мабуть, бажають представити картину так: Сущенко на день прилетів до Москви, пробігся з блокнотиком таємними військовими об'єктами, назбирав розвідданих і був затриманий доб­лесними співробітниками ФСБ. Це повна нісенітниця. Збір даних зовнішньою розвідкою — це кропітка робота, що потребує багато людей, сил і часу. Тим більше, українську зовнішню резидентуру розгромили за часів Януковича.

Арешт Сущенка має два найвірогідніших пояснення. Перше — Росія вкотре захопила заручника. Її становище різко погіршується на тлі звинувачень у військових злочинах у Сирії та після оприлюднення звіту слідства щодо збитого малайзійського боїнга. Шантажуючи Україну й світ ще одним заручником, Кремль може сподіватися виторгувати певні поступки.

Також в умовах неоголошеної війни з усім світом російське керівництво може навмисно підживлювати суспільну напруженість у країні. Розпалювати "шпигуноманію", образ зовнішнього ворога, антиукраїнські настрої. Це відволікає росіян від внутрішніх проб­лем і згуртовує навколо "національного ­лідера".

Є й імовірність, що просто хтось на Луб'ян­ці хоче вислужитися перед керівництвом, перевиконати план із пошуку "українських шпигунів і терористів". Дух радянського маразму завжди був невід'ємною частиною діяльності КДБ і згодом — ФСБ. А зараз самодурство Кремля посилюється, що активізує деяких надто старанних керівників спецслужб.

Зараз ви читаєте новину «Українського журналіста ув'язнили в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути