Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2017 06:05

Українці заплатили 10 мільярдів за енергетичну незалежність, якої немає

Рік ми чули різні і часто протилежні позиції щодо енергетичного вугілля від президента Петра Порошенка, голови Нацкомісії з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка, міністра енергетики Ігоря Насалика.

Вовк пояснював запровадження ціни Роттердам+ у тарифи на електроенергію недоступністю вугілля із зони АТО та необхідністю незалежності від тимчасово неконтрольованих територій (із квітня 2016 року тариф на електроенергію встановлюється за ціною імпортного вугілля у європейському порту плюс вартість його доставки в Україну. — ГПУ).

Проте через 10 місяців після введення в тарифи ціни імпортного вугілля, що нібито мало забезпечити незалежність, прем'єр Володимир Гройсман заявив: альтернативи постачанню вугілля з окупованих територій немає. Чи справді це так? Ні. Нам потрібно близько 9 млн т на рік вугілля антрацитної марки. Замістити їх можна.

По-перше, переобладнавши станції з антрацитної марки на газову. Найпростіше це зробити на двох блоках Зміївської ТЕС. Це мінус 1 млн т вугілля марки "А". На це потрібно шість місяців. Обіцяли зробити 2016-го. Нова обіцянка — виконати цьогоріч.

У нас є так званий Бурштинський енергетичний острів. Він від'єднаний від енергетичної системи України і з'єднаний з європейською. Є технічна можливість "розвернути" в систему України три блоки Бурштинської ТЕС. Вони працюють на марці "Г". Це ще мінус 1,5 млн т вугілля марки "А".

Щодо імпорту. За рік портова інфраструктура дозволяє перевалювати 5 млн т вугілля марки "А". Імпортувати можна з Південноафриканської Республіки, США, Австралії, В'єтнаму, Китаю. Тариф у квітні-травні 2016 року дозволяв купувати вугілля по 55–60 доларів. У портах Туреччини воно коштувало 50–52. Можна було закуповувати імпорт, але цього не зробили. Однак за менеджерські помилки компаній не повинні платити споживачі.

Вугілля — лише ресурс для виробництва електроенергії. Можна імпортувати й готову. Але у нас це неможливо — ринок закритий регулятором. Навіть якщо імпортувати електроенергію тільки з ­Європи, без Росії, можна замістити 2 млн т вугілля. 2016-го оптова ціна електро­енергії у ЄС була нижчою, ніж в Україні.

Сумарно з цими заходами можна замістити 9,5 млн т антрацитного вугілля — понад річну потребу.

Це потребуватиме фінансових ресурсів. Але торік усі українські споживачі додатково заплатили за формулою Роттердам+ понад 10 млрд грн. Вони мали піти на формування незалежності від зони АТО. А куди пішли? Сумна реальність така, що за три роки у нас не збудована незалежність від постачання вугілля із зони АТО. І наступні місяць-півтора окуповані території — єдиний реальний варіант постачання вугілля марки "А". Хоча ми вже й заплатили зростаючими тарифами за енергетичну незалежність. Хто за це відповість?

Зараз ви читаєте новину «Українці заплатили 10 мільярдів за енергетичну незалежність, якої немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути