Ексклюзиви
пʼятниця, 26 серпня 2016 00:25

Українці скептично ставляться до зарубіжної допомоги

Автор: підготувала Лілія Дворецька
 

49% громадян не вважають Україну незалежною. Про це свідчить опитування соціологів.

За 25 років країна досягла успіху в формуванні української нації, рівноправності між чоловіками й жінками та захисті прав націо­нальних меншин, вважають опитані. Невдачі — у судочинстві, боротьбі з корупцією і злочинністю, економіці й охороні здоров'я.

1991 року 37% вважали, що Україна не ви­живе без допомоги Заходу. Зараз таку думку поді­ляють 19%. Кількість переконаних у тому, що Україна не зможе існувати без підтримки Росії, зменшилася з 31 до 11%.

— Пік сприйняття України як незалежної держави був після помаранчевої революції, — каже соціолог 64-річна Ірина Бекешкіна. — Тоді зовнішня політика дала крутий поворот на Захід, всупереч усталеним думкам про залежність від Росії.

Після Революції гідності Україні потрібна була фінансова, дипломатична, політична підтримка Заходу у війні з РФ. Тому багато громадян не можуть назвати країну повністю незалежною.

Водночас українці скептично ставляться до зарубіжної допомоги. Натомість "попитом користується" боротьба з корупцією, реформи, розвиток економіки.

За 25 років незалежності виросло вільне від радянського минулого покоління. Жоден молодий українець не навчався в класі з портретом Леніна на стіні. Народжені після незалежності ліберальні, відкриті, не скуті авторитарними комплексами й стереотипами. Це люди європейської культури. Мовна, релігійна, ідеологічна різноманітність для них є нормою. Однак очищення від радянської спадщини не завершилося. 100-відсотково на суто українському соціальному ґрунті сформується вже наступне покоління.

Зараз ви читаєте новину «Українці скептично ставляться до зарубіжної допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути