пʼятниця, 05 лютого 2016 00:50

Світлана Заліщук учиться в Юлії Тимошенко

Автор: ФОТО З САЙТА www.commons.wikimedia.org
  Народний депутат із фракції ”Самопоміч” Андрій Журжій 10 років працював у компанії ”Фоззі груп”. Торік її оштрафували на 78 ­мільйонів гривень за монопольну змову
Народний депутат із фракції ”Самопоміч” Андрій Журжій 10 років працював у компанії ”Фоззі груп”. Торік її оштрафували на 78 ­мільйонів гривень за монопольну змову

В Україні не узаконений лобізм. Тож якщо народний депутат відстоює чиїсь комерційні інтереси — це злочин, корупція. Що таке легальний лобізм? Це насамперед відкритість інформації про те, що конкретний депутат працює на інтерес та­кого-то бізнесмена. Тоді можна об'єктивно оцінювати аргументи нардепа й приймати рішення аж до підтримки його пропозицій.

Однак у нас лобізм відбувається здебільшого на шкоду державним інтересам і за рахунок державного бюджету. Лобісти не несуть жодної відповідальності, адже приховують, на кого працюють. При цьому часто стверджують, що борються з корупцією, переживають за народ, підтримують асоціацію з Євросоюзом.

Досі вершиною цинічного злочинного лобізму для мене був законопроект лідера фракції "Батьківщини" Юлії Тимошенко зі знущальною назвою "Зниження цін на газ для населення". Адже написано його в інтересах газодобувного бізнесу нардепа Олександра Онищенка (батьківське прізвище — Кадиров. — ГПУ). Він лише торік не заплатив 1,5 мільярда податків у бюджет і намагався легалізувати таку ситуацію через Юлію Володимирівну. Однак від того, що відбулося минулого тижня, стало ще сумніше. Бо комерційні інтереси на шкоду державним лобіювала політик нової генерації — Світлана Заліщук.

26 січня в сесійній залі вона завалила голосування за законопроект про штрафи Антимонопольного комітету. І вимагала підтримати закон у редакції, коли суду надається право не тільки визнати недійсним рішення Антимонопольного комітету щодо штрафу, а також, на свій розсуд, змінити його розмір. Світлану Заліщук підтримала чимала частина депутатів "Самопомочі".

Очевидно, це перетворить АМКУ з державного інструмента боротьби з монополіями на повний фейк. Створить годівничку для суддів та юридичних фірм, які обслуговуватимуть оштрафованих суб'єктів господарювання. Це зменшить надходження до бюджету. Адже зрозуміло: якщо судді отримають законне право зменшувати штрафи до символічних, то робитимуть це. І жодні апеляції до совісті чи державних інтересів їх не зупинять. Отже, головний негативний наслідок — це "розгул" монополій без жодних інструментів стримування.

Навіщо "Самопоміч", яка найголосніше й небезпідставно кричить про люстрацію суддів, створює для них годівничку? Можливо, тому що це вигідно одному з депутатів цієї фракції — Андрію Журжію?

Раніше він 10 років працював у юридичному департаменті компанії "Фоззі груп", якій належить мережа супермаркетів "Сільпо", "Фора", "Фоззі". Торік Антимонопольний комітет "впаяв" їм 78 млн грн штрафу — за монопольну змову. АМКУ встановив: завдяки змові ціна на деякі продукти завищувалася в супермаркетах цієї мережі на 45%.

Зараз "Фоззі груп" оскаржує в суді штраф. І видно, як легко в країні з прогнилою судовою системою схилити конкретного суддю на користь конкретного бізнесу: суд уже виніс ухвалу, що розгляд відбувається в закритому режимі. Тобто публічного контролю не буде ніякого. Хоча особисто мені, як клієнту супермаркетів, цікаво було б дізнатися, як мене дурять. А якщо Верховна Рада проголосує за норму Заліщук, то впевнена: під час закритого розгляду від штрафу Антимонопольного комітету залишаться ріжки та ніжки.

Також слід зауважити: якщо зараз суд відмінить рішення АМКУ, той може дорозслідувати змову й знову вимагати сплатити штраф.

Якщо ж парламент підтримає ініціативу Світлани Заліщук і суд покарає "Фоззі-груп" суто символічно, Антимонопольний комітет уже нічого не зможе зробити — навіть оскаржити рішення. Символічний штраф у 2 копійки вважатиметься вичерпним покаранням і фактично легалізує антимонопольну змову.

Очевидно, саме через інтерес "Фоззі груп" Андрій Журжій організував депутатів "Самопомочі" на підтримку ініціативи Світлани Заліщук.

Тетяна ЧОРНОВОЛ, народний депутат України (блог на сайті "Українська правда")

Зараз ви читаєте новину «Світлана Заліщук учиться в Юлії Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути