Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2015 06:05

Саакашвілі радять зайнятися проблемами Одещини

Пакет реформ команди голови Одеської обласної держадміністрації Міхеіла Саакашвілі частково не відповідає Конституції України. Про це на прес-конференції 19 листопада каже експерт із питань регіональної політики Юрій Мельник:

— Реалізація ініціатив наштовхнеться на безліч колізій, а деякі проекти не відповідають українському законодавству. Крім того, ми так і не змогли встановити, чи були підключені одесити до розгляду новацій, чи були публічні дебати. Це обговорення допомогло б прибрати законодавчі колізії "Одеського пакета реформ".

— Практично всі пропозиції "пакета" вже реалізовує уряд України, — додає заступник голови Одеського регіонального управління центру соціально-економічного моніторингу "Альтернатива" Сніжана Пайчева. — Зокрема, на 82 відсотки реалізовані положення управління державним майном.

— Враження таке, що ці реформи писали з грузинських, але не врахували особливостей України, — продовжує Пайчева. — Наприклад, закон про економічну свободу вимагає зміни податкової бази. А це означає внесення змін до Конституції України. Згідно з документом, виносити на референдум розгляд змін має Кабінет Міністрів. Але українське законодавство не дає йому таких повноважень.

Також побоювання експертів викликали пропозиції щодо зміни цільового призначення землі. Для цього власнику достатньо буде надіслати відповідне повідомлення до органів держреєстрації землі.

— Це повідомлення не передбачає відмови, — говорить юрист Світлана Попова. — У результаті, кожна ділянка землі сільськогосподарського або рекреаційного призначення може стати зоною житлової забудови, а реєстратор нічого не зможе зробити. І протягом 10 днів буде зобов'язаний внести зміни в кадастр без права відмови.

— Думаю, Саакашвілі варто було б зайнятися місцевими проблемами, а не реформуванням держави, — підсумовує Сніжана Пайчева.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі радять зайнятися проблемами Одещини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути