пʼятниця, 29 квітня 2016 07:00

Президент має закрити всі свої офшори

Порошенко не пояснив суспільству, чому всі його великі підприємства і раніше, і сьогодні працюють через офшори й недоплачують податки нашій країні.

Порошенко вирішив відволікти увагу суспільства від його власних офшорів і недоплачених країні податків — він ініціює створення якоїсь робочої групи для підготовки всеосяжної де-офшоризації.

Порошенко, замість всеосяжних піар-ініціатив, мав би зробити інший, простий очевидний і справді переконливий крок: закрити всі свої офшори і цим заблокувати всі свої дотепер діючі офшорні схеми постачань, кредитувань, продажу зі сплатою "мінімізованих" податків у офшорних зонах. Зробити це швидко й публічно. І надалі сплачувати податки не комусь — своїй країні.

Порошенко, якби президент здолав у ньому олігарха, міг би добровільно здійснити ще потужніший другий крок: усі "мінімізовані" за всі ці офшорні роки недоплачені країні сотні мільйонів — спрямувати на підтримку армії. Так само швидко й публічно.

Порошенко прикладом власної де-офшоризації, по-перше, дав би переконливу відповідь суспільству. По-друге, послав би потужний сигнал "Роби як я!" іншим великим офшорникам — олігархам, міністрам, депутатам, губернаторам, а за ними — і всьому українському бізнесу.

Порошенко прикладом власної де-офшоризації як олігарха й на ­основі своїх повноважень президента наступним логічним кроком мав би внести пакет законодавчих рішень — для зменшення податків і створення сприятливих умов для бізнесу, аби офшорні зони для українських підприємців надалі втратили сенс.

Порошенко може досягти успіху й здійснити де-офшоризацію на користь країни та її підприємництва. Але в умовах недовіри до влади це можливо лише прикладом його, Порошенка, власної де-офшоризації — от тоді повірять і суспільство, і бізнес. Робочим групам не повірить ­ніхто.

Зараз ви читаєте новину «Президент має закрити всі свої офшори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути