вівторок, 24 листопада 2015 06:25

Постачання української електроенергії в Крим лобіює російський бізнесмен

Уряд України не повинен про­довжу­вати контракт на постачання електроенергії в окупований Росією Крим. Таку думку висловили представник президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і депутат Верховної Ради Георгій Логвинський на прес-конференції в Києві 19 листопада.

— Зараз виникло питання: про­довжувати чи не продовжувати контракт на постачання електроенергії на наступний рік, — каже Мустафа Джемілєв, 72 роки. — Говоритимемо про це з президентом. Думаю, все-таки договір не буде підписаний. Та я хотів би, щоб про це знала громадськість.

— Договір підписали 29 грудня 2014-го, — наголошує Георгій Логвинський, 37 років. — У ньому зазначено, що кінцевим споживачем електроенергії є Кримський федеральний округ (Російської Федерації. — "ГПУ"). Фактично, він легітимізує окупаційну владу й ми постачаємо товари у Кримський федеральний округ. Українські чиновники, причетні до підписання договору, намагалися приховати цей факт, підмінивши текст. Але один із примірників оригіналу в первісному вигляді зі згадкою про Кримський федеральний округ залишився на українській митниці. Однією з трьох сторін договору про постачання електроенергії є компанія "Крименерго". Стосовно її керівника Віктора Плакіди в Україні порушено кримінальне провадження за фактом державної зради. Також у країнах Європи, що підписалися під санкціями, заборонено укладання договорів із кримськими компаніями.

До цієї справи причетний міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, припускає нардеп:

— Він зацікавлений у безперебійних поставках електроенергії з України у Крим. Лобіюють це особи, близькі до російського підприємця українського походження Костянтина Григоришина. Тоді як контракт на постачання електроенергії в Крим є збитковим для України, а його умови — невигідні. Тому вимагаємо, щоб ці контракти були розірвані.

— Відремонтували пошкоджені опори електропередач у Херсонській області в рекордні терміни під особистим контролем Демчишина. Звідки така прудкість? — додає Мустафа Джемілєв.

20 листопада невідомі підірвали високовольтні лінії електропередач на Херсонщині. Вони постачають електроенергією до окупованого Криму. У ніч на неділю пролунали повторні вибухи, від яких опори впали. В результаті півострів залишився без світла, а місцева окупаційна влада оголосила надзвичайний стан. Відновити лінії кілька днів заважали активісти акції "Блокада Криму".

Зараз ви читаєте новину «Постачання української електроенергії в Крим лобіює російський бізнесмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути