пʼятниця, 29 квітня 2016 07:45

Порошенко обмежив повноваження Турчинова

Президент України Петро Порошенко змінив повноваження секретаря Ради національної безпеки й оборони. Відповідний указ підписав 25 квітня.

Секретар Радбезу відтепер не вирішує кадрових питань у відомстві та не розпоряджається бюджетом. Його нові обов'язки — організація роботи Ставки верховного головнокомандувача, у разі її створення, та Воєнного кабінету РНБО. До останнього належать секретар Радбезу, глава уряду, міністри оборони, внутрішніх та закордонних справ, голова Служби безпеки, начальник Генерального штабу, голова прикордонної служби, командувач Національної гвардії, керівник Адміністрації президента та спікер Верховної Ради. Очолює Воєнний кабінет — президент.

З грудня 2014-го секретарем Ради нац­безпеки й оборони є Олександр Турчинов. "Він не зможе призначати чи звільняти самостійно будь-кого в апараті Ради нацбезпеки й оборони, а це 160 осіб. Його по­збавили права самостійно формувати й витрачати бюджет — понад 70 мільйонів гривень. Порошенко призначив йому "смотрящего" через введення нової посади — керівник апарату. Як компенсацію Турчинову дозволили готувати законопроекти й допомагати організовувати Ставку верховного головнокомандувача. Але втрачені можливості — значно більші", — пише у "Фейсбуку" політолог 38-річний Віктор Таран.

— Порошенко хоче мати більше засобів впливу на рішення Радбезу, контролювати його апарат, — говорить політолог Віталій Кулик, 38 років. — Розширили права секретаря РНБО не так давно (повноваження щодо кадрових призначень і формування бюджету він отримав позаторік. — ГПУ). До цього вдалися, бо Турчинов був партнером по коаліції, представляв інтереси "Народного фронту". Зараз ситуація змінилася. "Народний фронт" залишається в коаліції, однак його вплив суттєво зменшився. Тому Турчинову доведеться поступитися.

Єдиним центром прийняття військово-політичних рішень буде Ставка верховного головнокомандувача. Він зможе оперативно впливати на них. Це необхідно нам у війні з Росією, бо нині є неузгодженість дій. Іноді різні силові відомства приймають взаємно протилежні рішення.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко обмежив повноваження Турчинова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути