пʼятниця, 09 грудня 2016 06:45

"Підтримуючи Трампа, Росія могла прорахуватися"

8 листопада кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп виграв президентські вибори у Сполучених Штатах Америки. За кілька днів він призначив главою свої перехідної команди обраного разом із ним віце-президента Майка Пенса.

6 грудня Трамп оголосив: Пентагон — американське міністерство оборони — очолить генерал морської піхоти Джеймс Меттіс. Раніше той називав агресію Росії проти України в Криму та на Донбасі "значно гострішою і серйознішою", ніж вважають у США та Євросоюзі. Казав, що метою Володимира Путіна є розкол Північноатлантичного альянсу.

— Куратором зовнішньої політики в адміністрації Трампа може бути Майк Пенс. Він не раз визнавав загрозу Росії, — каже керівник української служби "Голосу Америки" Мирослава Ґонґадзе, 44 роки. — Маємо шанс отримати в ньому прихильника України. Також — у держсекретареві (міністр закордонних справ США. — ГПУ). Досі залишається відкритим питання, хто ним стане. Держдепартамент відіграє визначальну роль у формуванні зовнішньої політики Америки.

Які ще важливі призначення вже відбулися?

— Генерал-лейтенант Майкл Флінн став радником із національної безпеки. Раніше він очолював розвідувальне управління міноборони. Консультував Трампа під час передвиборної кампанії. В одній із промов на його підтримку заявив: Вашингтону слід тісніше співпрацювати з Росією.

Торік Флінн був у Москві на святі телеканалу "Раша Тудей" (орієнтований на закордонну аудиторію, фінансований урядом РФ. — ГПУ). Навіть сидів за одним столом із Путіним. Пізніше пояснив — йому заплатили за участь у заході. Спростував, що допомагає російській пропаганді. Заявив: використав поїздку для тиску на Путіна, аби той поводився відповідальніше у міжнародних справах. Але тепле ставлення Флінна до Росії турбує експертів із нацбезпеки.

Ще одне важливе для України призначення — посол США в ООН. На цю посаду Трамп обрав людину без досвіду в міжнародній політиці — губернатора Південної Кароліни Ніккі Гейлі. Важко сказати, якою буде її позиція.

Як зміниться ставлення Вашингтона до антиросійських санкцій і допомоги Києву?

— На першому етапі особливих змін не буде. В Конгресі існує міцна двопартійна (у законодавчому органі США представлені дві основні партії — Республіканська й Демократична. — ГПУ) підтримка України. За останні два роки ухвалено низку важливих документів щодо неї. Їх не скасовуватимуть. Долю фінансової допомоги теж вирішує Конгрес.

Однак президент має свої важелі впливу. Зокрема, у питаннях зброї для України і санкцій. І тут, гадаю, будуть торги з Москвою. Якщо США припинять підтримувати антиросійські санкції, то європейці теж можуть відступити від цієї політики.

Трамп вважає, що добре мати плідні відносини з РФ і порозумітися з Путіним. Водночас відкинув використання терміну "перезавантаження" (започаткована 2009 року політика президента Барака Обами з покращення відносин із Росією. — ГПУ).

Як адміністрація Трампа співпрацюватиме з Конгресом у справах України?

— Конгрес формулює зовнішню політику США. Сенатори Джон Маккейн та Ліндсі Ґрем вже підготували стратегію боротьби з можливою проросійською політикою Трампа. А сенатор Бен Кардін — законопроект про посилення санкцій проти РФ за її агресію в Україні, Сирії та кібератаки проти США.

Більшість обраних президентом претендентів на посади має затвердити Сенат (верхня палата Конгресу. — ГПУ). Законодавці не мають наміру допустити призначення держсекретаря із симпатіями до Росії, адже вона загрожує нацбезпеці Америки. Це розуміють також військові й розвідка США.

Якою буде позиція Штатів у захисті партнерів по НАТО у Східній Європі?

— Думаю, без особливих змін. Але нова адміністрація може бути вимогливіша до партнерів по Альянсу. Наполягатиме, щоб ті виконували фінансові зобов'язання (вимогу витрачати 2% валового внутрішнього продукту на оборону із 28 країн НАТО виконують п'ять — США, Велика Британія, Греція, Польща й Естонія. — ГПУ).

Захват росіян від перемоги Трампа виправдається?

— Кожна нова адміністрація в США спочатку намагається дружити з Кремлем. Але закінчується все охолодженням відносин. Підтримуючи Трампа, Росія могла прорахуватися. Путін звик поводитися як світовий хуліган, якому все дозволено. Трамп із його темпераментом може різко зреагувати на дії, які вважатиме неприпустимими, і розвернути свою політику на 180 градусів.

Зараз ви читаєте новину «"Підтримуючи Трампа, Росія могла прорахуватися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути