вівторок, 30 серпня 2016 00:30

"Перемога Революції гідності була початком, а не кінцем"

Автор: ФОТО: Ярослав Тимчишин
  Американський політолог Френсіс Фукуяма: ”Формування розвиненої цивілізованої держави — тривалий шлях, на який Україна лише вийшла”
Американський політолог Френсіс Фукуяма: ”Формування розвиненої цивілізованої держави — тривалий шлях, на який Україна лише вийшла”

Корумпована влада не здатна сама себе реформувати

— Ліберальна демократія складається з трьох чинників. Перший — сама демократія. Тобто вибори та інші процедури. Другий — верховенство права. А третій — сильна дієздатна держава. Справи з демократією в Україні хороші — регулярно відбуваються чесні вибори, — каже американський політолог Френсіс Фукуяма, 63 роки.

Говоримо 23 серпня в холі другого поверху Будинку вчених у Львові після його прес-конференції. Приїхав у місто на тиждень, щоб прочитати курс лекцій у рамках спільної освітньої програми Стенфордського та Українського католицького університетів і Центру міжнародного приватного підприємництва. Одягнений у костюм та синю сорочку, під якою видно футболку.

— Із верховенством права — великі проблеми. Воно слабке й нерозвинуте, — продовжує Френсіс Фукуяма. — Відповідальність перед законом не стосується людей, наділених владою. Тобто діє справедливість не для всіх. Крім цього, українська держава слабка, бо її роз'їдає системна корупція.

Українці не мають права спочивати на лаврах, бо знову все програють, як це сталося після помаранчевої революції. Перемога Революції гідності була початком, а не кінцем.

Одна з найбільших проблем України — наскрізь корумпована і не здатна очистити себе судова гілка влади. Виконавчій і законодавчій владі теж вигідні суди, на які можна впливати.

— Це проблема виховання та навчання нового покоління правників, яке матиме інші цілі. Громадяни повинні змусити владу впровадити юридичну систему, що відповідатиме інтересам всього суспільства, а не лише обраних. Наскрізь корумпована влада не здатна сама себе реформувати. Тому громадськість повинна постійно тиснути на неї, аби домогтися змін. До влади мають прийти політики із громадянського суспільства. І також мають тиснути на неї.

А ще є приватний сектор — малий і середній бізнес. Підприємці повинні вимагати від влади встановлення однакових правил для всіх, створення сприятливих умов для інвестицій. У майбутньому це гарантуватиме закріплення реформ.

Чи має Україна залучати зарубіжних спеціалістів? Наприклад, юристів або політиків із Євросоюзу та США?

— Це один із можливих виходів із ситуації. З одного боку, потрібні нові українські навчальні інституції, що підготують відповідні кадри. З другого, треба створювати систему, в якій такі діячі могли б ефективно функціонувати.

Ви закликаєте громадських активістів іти у владу, бо, стоячи осторонь і постійно критикуючи її, вони мало досягнуть.

— Існує багато інструментів впливу на владу. Реакція на реформи або їх відсутність може бути різна, але повинна бути. Не варто втомлюватися і віддавати реформи у відання політиків. Аби почати зміни, треба хоча б голосувати за відповідальних. Також потрібні постійні публічні дискусії щодо реформ, які відбуваються, і щодо тих, які відсутні, але повинні бути.

В Україні дуже сильне громадянське суспільство. Воно може впливати на політиків і повинно це робити. Крім цього, люди мають самі змінювати своє ставлення до корупції — від найнижчого, повсякденного рівня. Також варто дослухатися до думок інтелектуалів, їхніх порад — як краще організувати суспільство.

Формування розвиненої цивілізованої держави — тривалий шлях, на який Україна лише вийшла.

Період нестабільності в країні — надовго?

— Зміни будуть відчутні, коли критична маса людей обере нові моделі поведінки. Шлях модернізації стане помітний, коли масові суспільні очікування приводитимуть до керма держави тих, хто їх втілюватиме. Зміни тривають щодня, коли українці стикаються з корупцією і несправедливістю та обирають, як реагувати на це. Це і є будівництво держави та її інституцій.

Історичні зміни, які проходить така велика країна як Україна, потребують часу. Потрібна зміна ментальності цілого покоління людей, які ще прийдуть до влади. Це повільний процес. Проте я оптиміст щодо України.

Успішний досвід яких країн нам варто перейняти?

— Дуже близький для України приклад — Грузія. Вона втілила грандіозні реформи, маючи за плечима такий самий радянський багаж. Подолала корупцію, реформувала поліцію, створила сприятливі умови для бізнесу й іноземних інвестицій. Але такі реформи важче зробити в удесятеро більшій Україні.

Чи зміниться політика США щодо України, якщо президентом стане Гілларі Клінтон?

— Я активно підтримую надання Америкою зброї для України. Барак Обама не погодився на це. Якщо президентом стане Клінтон, то політика в цьому питанні для України зміниться на краще. Клінтон більше схильна застосувати силу, зокрема в зовнішній політиці. І у вирішенні питань із Росією — теж. Вона буде жорсткіша за Обаму.

Коли Україна стане частиною західного світу, членом Євросоюзу?

— Як тільки вирішить проблеми з корумпованою, неефективною, нездатною на реформи владою і піде шляхом модернізації.

Дід Фукуями втік до США у російсько-японську війну

— Сполученим Штатам треба було 40 років, аби викорінити корупцію. Це більш як два покоління. Думаю, у вас це вийде швидше. Ви маєте зовнішню підтримку, консолідоване суспільство, — каже американський філософ і політолог Френсіс Фукуяма під час відкритої лекції у Львові.

Народився 1952 року в Чикаго в родині вчених-суспільство­знавців. Його дід по батьковій лінії приїхав до Америки з Японії 1905 року, втікаючи від російсько-японської війни.

Став відомий завдяки праці "Кінець історії й остання людина" 1992 року. В ній стверджував — поширення демократії у світі може свідчити про кінцеву точку еволюції людства.

Наприкінці 1980-х працював у Державному департаменті США. Нині — в Центрі демократії, розвитку і верховенства права та Стенфордському університеті.

Одружений, має трьох дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Перемога Революції гідності була початком, а не кінцем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути