пʼятниця, 24 червня 2016 06:20

Невинний українець упійманий павутиною панамських паперів

Упродовж 20 років Петро Порошенко був законослухняним бізнесменом — платником податків. Тепер президент України опинився під вогнем критики через звинувачення у зв'язках з офшорними структурами.

Минули два місяці з часу оприлюднення панамських документів, що сколихнули уряди та потужні фінансові інституції. Дані понад 11,5 млн файлів, що стосуються близько 320 тис. офшорних компаній та фінансової діяльності впливових політиків, спонукали до появи тисячі газетних статей і телевізійних репортажів у всьому світі.

Вони призвели до відставки прем'єр-міністра Ісландії на тлі звинувачень, що його родина приховувала статки від податкових органів країни. Вони пролили світло на 2-мільярдний офшорний холдинг, контрольований близькими друзями президента Росії Володимира Путіна. Серед них — віолончеліст, на якого чинять тиск із метою пояснити, як він став співвласником прибуткового бізнесу. Вони також показали офшорні структури президента Азербайджану Ільхама Алієва, міністра економіки Росії Олексія Улюкаєва й родини глави держави Казахстан Нурсултана Назарбаєва.

Такі оприлюднення створюють враження, що панамські папери в першу чергу документують корупцію, жадібність та ухиляння від сплати податків. Однак це є далеким від істини. Принаймні, коли йдеться про президента України Петра Порошенка.

Значна кількість, якщо не більшість, фінансових структур, інформація про діяльність яких стала об'єктом витоку, зокрема структури Порошенка, є законними бізнесами. Публікація панамських документів принесла значну суспільну користь, бо спрямована на викриття корумпованих політиків державного рівня. Водночас несправедливо постраждала репутація невинних політиків, громадських діячів і законослухняного бізнесу.

Серед них чи не найпотужнішого удару від скандалу зазнав президент України. Він став об'єктом їдких звітів вітчизняних та міжнародних моніторингових організацій. Один із таких нещодавно написав український журналіст та опублікувала міжнародна громадська організація "Центр із дослідження корупції та організованої злочинності" (Organized Crime and Corruption Reporting Project — OCCRP) "Офшори президента України… Мільйони виводяться з України".

Як і деякі інші, стаття не є продуктом міжнародного консорціуму журналістів, що спеціалізуються з комерційного права та фінансових трансакцій. Переважну частину матеріалів з аналізу бізнесу Петра Порошенка й України підготували українські кореспонденти та громадські активісти з мінімальним досвідом журналістських розслідувань. Вони не володіють юридичними знаннями й не мають освіти у сфері бізнесу. Й ніколи не працювали в західних ЗМІ, де захищають право на відповідь у разі несправедливих звинувачень.

Статті про Петра Порошенка та його зв'язки з офшорними структурами переважно були сенсаційно орієнтовані й не мали за мету отримати відповіді міжнародних експертів стосовно способів використання офшорів. Так само в публікаціях не було відповідей тих, хто заснував фінансові структури в офшорах.

У випадку Порошенка статті концентрували увагу на створених від імені президента в серпні 2014-го офшорних компаніях. За іронією долі, аналітикам не спав на думку той факт, що до цієї дати впродовж 20 років Порошенко — бізнесмен, який заробив великі статки і став мільйонером, — чесно сплачував податки й не заснував жодної офшорної структури. Він сплатив сотні мільйонів доларів у скарбницю України та надав високооплачувану роботу десяткам тисяч громадян.

Нещодавно українські журналісти з команди телевізійних розслідувань для Slidstvo.info та Центру з дослідження корупції й організованої злочинності — OCCRP, звинуватили Петра Порошенка у переведенні 4 млн євро на офшорний рахунок на Кіпрі. Та юристи Порошенка наголошують — цього не може бути, бо на компанії президента не відкривали банківських рахунків. І, відповідно до звіту інвестиційних радників Порошенка, складається враження, що стаття стала наслідком неправильного перекладу документів українською з грецької, і лише згодом — англійською.

Попередня інформація про вкладення кількох тисяч доларів у ще одну компанію також некоректна. Кошти не могли переказати на будь-яку з цих офшорних структур, бо не відкрили жодного рахунку. Те, що у статтях подавали як приклади ухиляння від сплати податків бізнесменом-мільйонером, насправді було переліком технічних вимог для відкриття цих офшорних структур. Коротко — жодних переказів коштів, ніякого ухиляння від сплати податків і цілковита відповідність діяльності президента та його компаній українському законодавству.

Журналісти й активісти, які готували матеріали для Slidstvo.info та Центру з дослідження корупції і організованої злочинності OCCRP, не потурбувалися донести до своєї аудиторії, що президент є сумлінним платником податків. І що в перелік компаній, які користуються у законний спосіб офшорами та послугами Mossack Fonseca, входить світова фінансова еліта, зокрема: Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup HSBC, Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas, Société Générale, ABN Amro, Credit Suisse та UBS.

Юристи Петра Порошенка та бізнес-­радники спробували відокремити зерна від полови. Вони кажуть — офшорні структури були створені розташованою у Києві юридичною фірмою "Авеллум" та погоджені Ротшильдом (цьогоріч у січні Петро Порошенко передав акції "Рошену" в управління інвестиційній компанії "Ротшильд". — ГПУ), щоб Порошенко міг заснувати сліпий траст і виконати передвиборну обіцянку — виставити на продаж свій найбільший ­холдинг "Рошен".

Але ці пояснення загубилися серед необґрунтованих гіпотез. Багато з них посилили популістські опозиційні політики, головна мета яких — підірвати популярність президента.

Як наслідок, Петро Порошенко зіткнувся з непростим викликом. Британський прем'єр-міністр Девід Камерон пережив подібний, коли виявилося, що очолюваний ним фонд пов'язаний з офшором із панамських документів. Завдяки ретельному й відкритому поясненню, сприянню професіоналів та об'єктивної преси Великої Британії, йому вдалося вийти зі скандалу без втрат.

Для Петра Порошенка завдання пояснити власну позицію є набагато складнішим. Адже йому протистоять медіаолігархи й радикалізовані революцією на Майдані 2013 року українські журналісти. Вони підозріло ставляться до всіх бізнесових статків, зароблених в Україні після падіння комунізму. В інтерв'ю трьом провідним телеканалам президент відповів на численні запитання журналістів і багаторазово заперечив будь-які порушення, що можуть випливати з панамських документів та пов'язувати його з офшорними рахунками.

Українці мають право дізнатися про всі факти стосовно Порошенка та його офшорів. Але необхідна умова для цього — щоб президент і радники залишалися відкриті та діяли прозоро, а журналісти були професійні й об'єктивні.

Адріан Каратницький, старший науковий співробітник Атлантичної ради та співдиректор її програми "Україна в Європі"

Алан Райлі, міжнародний експерт із питань юриспруденції, старший науковий співробітник Атлантичної ради та Інституту державності, Темпл Плейс, Лондон

Стаття з сайта www.politico.eu зазнала виправлень — була видалена інформація про зв'язок президента Білорусі Олександра Лукашенка з панамськими документами.

Зараз ви читаєте новину «Невинний українець упійманий павутиною панамських паперів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути