пʼятниця, 01 липня 2016 06:50

Маємо стати частиною рішення, а не проблеми

Вихід Британії з ЄС ставить Україну перед новими викликами.

У Євроюзі ця тема відтіснить Україну й Росію. Можливий рух до незалежності Шотландії та інших частин Британії з їх вступом до ЄС перетворить британську тему на серіал перших шпальт.

Можуть змінитися відносини між учасниками ЄС, оскільки лідерство Німеччини стане очевиднішим. Берлін опиниться перед очікуваннями, вимогами і викликами, до яких німецькі виборці й інституції не звикли.

У Брюсселі вихід Британії ймовірно сприймуть як сигнал до реформ. Але їх різні політичні сторони бачать протилежно — більше Європи й менше Європи. Перебіг цих дебатів напряму впливатиме на європерспективу України.

Популісти активізуються по всьому континенті. Отримають вітер натхнення і російські гроші в свої вітрила. Москва почуватиметься впевненіше щодо України і з більшим завзяттям просуватиме свій порядок денний у Європі.

Що робити Україні? Нас сприймають як жертву агресії, якій складно впоратися самостійно. До успішності наших реформ ставляться суперечливо. Маємо зосередитися на просуванні України як частини рішення, а не проблеми. Демонструвати себе як сумлінного гравця, який допомагає зміцнювати безпеку ЄС. Пояснювати власні унікальні переваги в дипломатії щодо пострадянського простору. Брюссель чи інші європейські столиці не можуть, не вміють або не хочуть робити те, що може Київ — на Кавказі, в Центральній Азії, Білорусі, Молдові.

Євген ГЛІБОВИЦЬКИЙ, експерт із довготермінових стратегій

Зараз ви читаєте новину «Маємо стати частиною рішення, а не проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути