понеділок, 26 жовтня 2009 18:11

Майдан висунув Тимошенко в президенти

Витриману в партійних кольорах вражаючих розмірів сцену почали зводити за кілька днів до події. Організатори чекали, що в процедурі висунення Юлії Тимошенко кандидатом у президенти захочуть узяти участь і підтримати прем"єра не тільки делегати IX з"їзду партії "Батьківщина" (так захід називався офіційно), а й близько 200 тисяч гостей.

У кожного п"ятого у руках синьо-жовтий державний прапор. Багато хто прийшли із плакатами: "Вона переможе". На Майдані в суботу, 24 жовтня, були представники всіх регіонів України. Кількість присутніх у цьому знаковому місці політично свідомих громадян викликала асоціацію з подіями, що відбувалися на майдані Незалежності 2004-го.

Саме до цих подій апелювали і багато хто зі сцени під час виступу цього вечора.

Віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко наголосив, що Майдан досі зберігає "енергетику перемог", а люди, що прийшли на нього, вірять у можливість змінити країну на краще.

Перший президент України Леонід Кравчук, навпаки, сказав, що в "помаранчевій революції" не брав участі, і зі сцени Майдану виступає вперше. На його думку, підтримати Тимошенко варто тому, що вона здатна управляти державними справами, має сильний характер і досвід. Під час кризи, зауважив Леонід Макарович, з економічними проблемами боролася тільки команда прем"єра, а решта політиків "думала про себе". Він заявив, що проти Тимошенко створений "політико-чиновничий фронт" і запропонував також створити фронт, але вже на захист глави уряду.

— Я тримав новонароджену Україну в себе на руках і тепер відчуваю за собою відповідальність — у чиїх руках вона буде? Я проаналізував діяльність усіх кандидатів і прийшов до висновку — зберегти Україну і дати їй нове дихання може тільки Юлія Тимошенко, — заявив Леонід Макарович. — І я впевнений, що вона переможе.

Тимошенко здатна управляти державними справами, має сильний характер і досвід

Зі сцени Майдану Тимошенко також підтримали президент Національної академії наук України Борис Патон, генеральний директор Авіаційного науково-технічного комплексу ім. Антонова Дмитро Кива, заслужений шахтар України Юрій Зюков, ректор Національного технічного університету "КПІ" Михайло Згуровський, лідер фракції БЮТ у парламенті Іван Кириленко, лідер Народного руху Борис Тарасюк, президент Національного параолімпійського комітету Валерій Сушкевич. Борис Патон сказав слова, підтримані Майданом:

— Тимошенко повинна стати президентом!

Потім відбулося висунення Юлії Тимошенко. Один з її найближчих соратників, перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, підвів підсумки голосування: "Одноголосно". Звертаючись до делегатів, він запропонував не закривати з"їзд, а провести другу його частину вже після закінчення виборчої кампанії:

— Після перемоги! — уточнив.

Зі сцени Майдану зачитали вітальне слово президента Європейської народної партії Вільфреда Мартенса. ЄНП — найкрупніша і авторитетніша політсила в Європі, вона об"єднує 39 партій. Україну в ній представляє партія "Батьківщина". Пан Мартенс відзначив, що робота, виконана Юлією Тимошенко із виведення України з кризи, є справді видатною.

— Вашу готовність ухвалювати важкі рішення, включаючи боротьбу з корупцією, відмітили і оцінили у всьому світі. Ви дійсно готові очолити Україну і вести її вперед як президент, — ідеться в листі глави ЄНП.

Символічно, що Віктора Януковича на з"їзді Партії регіонів вітали представники правлячої "Єдиної Росії". Зрештою, на рівні символів це показує, хто з кандидатів є проросійським, а хто проєвропейським.

Найвідоміший авіабудівник країни, гендиректор АНТК ім. Антонова Дмитро Кива, звернувся до всіх своїх колег із закликом підтримати Тимошенко.

— Я впевнений, що переможе Україна. І я всіх закликаю підтримати Юлію Тимошенко! — його останні слова заглушив шум овацій.

Хай Юля спробує тепер не перемогти! На неї — остання надія!

— Хай Юля спробує тепер не перемогти! — донеслося з натовпу. — На неї — остання надія!

Офіційну частину з"їзду можна було вважати закритою. Співачка Ніна Матвієнко виконала національний духовний гімн "Боже великий, єдиний", і після цього із промовою до присутніх, а також до телевізійної аудиторії (транслювали з"їзд два вітчизняні телеканали) звернулася Юлія Тимошенко. На Майдан вона прийшла з температурою 39°. Правда, по її вигляду про це здогадатися було важко. Видавало Тимошенко тільки хіба що розчервоніле обличчя.

Тональність виступу прем"єр-міністра була "бойовою". Як головного суперника в майбутній кампанії Тимошенко розглядає не своїх політичних опонентів, а розчарування, що оволоділо багатьма людьми в Україні.

— Я хочу, щоб ми знов знайшли один одного, і знайшли сили йти далі, — сказала вона.

Кажучи про минулі з попередніх президентських виборів п"ять років, Тимошенко відзначила, що Україна "отримала яскраві походи на Говерлу, будівництво музейних меморіалів, дорогі нашому серцю вишиті рушники", але не отримала "моралі в політиці". А саме за мораль і справедливість, на думку прем"єра, люди стояли на "помаранчевих" і "біло-блакитних" майданах.

Команда, яка програла 2004 року, знов прагне до влади, констатувала Тимошенко і висловила упевненість, що "люди зможуть відрізнити, де нечесність і безвідповідальність, а де служіння Україні".

Далі прем"єр розповіла про роботу свого уряду: про створені держрезерви вугілля, газу і зерна, про виплачувані вчасно пенсії і зарплати бюджетникам.

— Коли наш уряд прийшов, Україна була вже практично без газотранспортної системи. Сьогодні, під час кризи, жоден політик не хоче бути на місці прем"єр-міністра. Але я знаю, що не підведу, не дам зламати фінансову систему, принизити людей невиплатою пенсій або зірвати підготовку до Євро-2012, — заявила вона.

Тимошенко також упевнена, що Україні потрібна диктатура — "закону, порядку, правил, заснованих на справжніх Божих заповідях". Майдан зустрів ці слова оплесками.

— Ми повернемо порядок у владу, — оптимістично заявила прем"єр.

Я не дам зламати фінансову систему, принизити людей невиплатою пенсій або зірвати підготовку до Євро-2012

Потім Юлія Тимошенко розповіла про бачення місця України в світі. Вона вважає, що шлях нашої країни лежить в Європейський союз, але при цьому Україна повинна зберігати баланс у відносинах із Росією.

— Наші відносини з Російською Федерацією можуть бути рівними і гідними, чесними і відкритими, без недомовок. Україна — рівна серед рівних і сильна серед сильних. На міжнародній арені я ніколи не дам ні принизити, ні доторкнутися до наших національних інтересів, — заявила кандидат у президенти.

Потім вона несподівано пригадала юність.

— Коли я була студенткою, ночами ходила на шинний завод і розвантажувала шини, які були більше мене за розміром. Мені потрібно було заробляти, потрібно було виживати, тому нічого іншого не залишалося, — прем"єр відкрилася співвітчизникам із нового боку.

Тимошенко розповіла про те, як довгий час жила в однокімнатній "хрущовці", де, окрім неї, тулилися ще шість осіб — членів її сім"ї.

— Я також знаю, що таке, коли немає води, коли немає газу, — на її очі навернулися сльози.

— Коли ми дивимося, як інші країни будували своє життя, то ми згадуємо Мартіна Лютера Кінга, який сказав: "Я мрію і в мене є мрія". У мене теж є мрія — про красиву Україну, але я точно знаю, що в кожного з вас також є своя власна мрія. Найбільше щастя для кожного політика, нормальної людини — не свої мрії втілювати в життя, а втілити мрію іншої людини.

На завершення своєї промови Тимошенко заговорила про найголовніше на її думку.

— Ці вибори — боротьба за збереження нашої України, а не боротьба між політиками. Саме Україна цю президентську гонку виграє. Я хочу, щоб з Україною був Бог, щоб Бог був із кожним із вас, — сказала вона.

Після виступу Тимошенко почався концерт, в якому взяли участь виконавці, що вже виступили в рамках туру "З Україною в серці" в багатьох містах країни: групи "ТіК", "Мед-Хедс XL", Ірина Білик, Наталія Могилевська, Тіна Кароль, Ані Лорак, Руслана, Олександр Пономарьов.

Прозвучали зі сцени і нові пісні, приурочені до цієї події. Метри української естради Павло Дворський, Ніна Матвієнко, Мар"ян Гаденко, Дмитро і Назарій Яремчуки, Тарас Петриненко та інші виконали пісню "Голосуй за Юлю" на слова Юрія Рибчинського і музику Павла Зіброва.

Коли я була студенткою, ночами ходила на шинний завод і розвантажувала шини, які були більше мене за розміром. Мені потрібно було заробляти, потрібно було виживати, тому нічого іншого не залишалося

Із новою піснею українською мовою на підтримку Тимошенко виступив і популярний у молодіжному середовищі дует Потап і Настя Каменських.

Загалом, підтримка Тимошенко виявилася масовою і різносторонньою. А сама прем"єр після свого виступу підтанцьовувала в такт музиці, відволікаючись лише на спілкування з людьми, що зібралися на Майдані.

А напередодні з"їзду "Батьківщини", на Майдані, в суботу, своє рішення про підтримку прем"єра виніс провід Народного руху України. Делегати з"їзду НРУ закликали всі демократичні сили країни підтримати Юлію Тимошенко на виборах президента.

— Україна в котрий раз опинилася на краю безодні. І вихід із неї один — об"єднання всіх ідеологічно близьких політичних партій національно-демократичного напряму навколо єдиного кандидата від демсил на пост президента. Таким кандидатом є чинний прем"єр-міністр України, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Саме вона на сьогоднішній день є тим лідером, який здатний вивести країну з політичного хаосу і економічного колапсу, — ішлося в заяві Народного руху.

Зараз ви читаєте новину «Майдан висунув Тимошенко в президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути