пʼятниця, 09 грудня 2016 00:25

"Керівництво НАБУ може піти у відставку"

Народний депутат Ігор Луценко подав позов до суду проти директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Просить визнати протиправною його бездіяльність у проведенні конкурсу з обрання членів сформованої 2015 року Ради громадського контролю при НАБУ.

Перше засідання суду у справі відбулося 6 грудня.

"Ситник вчинив корупційне правопорушення в інтересах приватного підприємця Шабуніна та кількох його соратників по так званій "громадській" діяльності. Він не вжив заходів для виключення аферистів із Ради громадського контролю", — пояснив на своїй сторінці у "Фейс­буку" журналіст Володимир Бойко. Він представляє Ігоря Луценка у суді.

Низка членів ради надали недостовірну інформацію про себе для участі в конкурсі, стверджує нардеп.

Так, Дмитро Шерембей із громадської організації "Центр протидії корупції" не вказав, що тричі був засуджений за крадіжки. А її голова Віталій Шабунін не повідомив у декларації про придбану його дружиною 2014 року земельну ділянку. Виконавчий директор ГО "Трансперенсі Інтернешнл Україна" Олексій Хмара також приховав засудження за квартирну крадіжку.

"Національне антикорупційне бюро фактично потрапило під політичний вплив так званої грузинської групи Углави — Саакашвілі (Гізо Углава — перший заступник директора НАБУ, Міхеіл Саакашвілі — колишній голова Одеської облдержадміністрації. — ГПУ). За пасивності директора бюро Артема Ситника вона використовує повноваження нової організації для розкрутки майбутнього політичного проекту Саакашвілі й вирішення своїх завдань, — розповів виданню "Апостроф" аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк, 28 років.

— У приватних бесідах західні експерти й дипломати відзначають: не варто поки що ховати антикорупційні органи. Головний успіх реформи в тому, що створені абсолютно нові інституції, в яких можна перезавантажити менеджмент і навчити персонал. Насамперед мова йде про НАБУ, яке все більше входить у конфлікт не лише з владою, а й зі Спеціальною антикорупційною прокуратурою та Нацагентством із запобігання корупції.

Тому найближчим часом Артем Ситник і Гізо Углава можуть грюкнути дверима й піти у відставку, щоб потім включитися в політичну боротьбу в лавах руху Саакашвілі. Але для цього рішення повинні бути умови — внутрішньополітичні й зовнішні.

Важливих кроків від американських партнерів слід очікувати навесні 2017 року. Доти адміністрація Дональда Трампа, скоріше за все, проведе ­аудит у сфері боротьби з корупцією в Україні. Це питання для західних партнерів залишається пріоритетним. У Білому домі точно не забудуть спроби НАБУ і так званих нардепів-єврооптимістів за допомогою "чорної каси" Партії регіонів втрутитися у виборчу кампанію США й зіграти проти Трампа.

Тим часом стратегія керівництва НАБУ полягає в тому, щоб порушити максимальну кількість гучних кримінальних справ. Потім звинуватити владу в політичному тиску й небажанні боротися з корупцією, вийти у відставку й приєднатися до партії Міхеіла Саакашвілі. Це дозволить піти на дострокові вибори з яскравими гаслами.

Зараз ви читаєте новину «"Керівництво НАБУ може піти у відставку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути