вівторок, 25 жовтня 2016 07:10

Група Саакашвілі прагне отримати "золоту акцію" на виборах до Верховної Ради

Одна з найбільш ресурсних нових фінансово-політичних груп, що відіграє помітну роль в політичному сезоні 2016/2017 років — "грузинсько-одеська". Вона сформувалася наприкінці весни. І тоді ж виразно заявила про свої амбіції та претензії.

Після відходу з політичної сцени найпотужнішого донецького клану деякі експерти припускали можливість виникнення нового з прив'язкою до конкретної ресурсної території. Адже після Революції гідності не зникли системні передумови для відновлення такого феномену в економічному й політичному житті країни. Дехто казав: "Замість донецьких прийшли вінницькі". Малося на увазі те, що президент, прем'єр і ряд інших помітних фігур у політиці — вихідці з Він­ниччини.

Однак ставити знак тотожності між природами "донецьких" і "він­ницьких" не можна. У першому випадку фінансово-промислова група формувалася в себе в регіоні, з опорою на його можливості. І лише потім подалася "завойовувати Київ".

Таким же шляхом іде так звана "грузинсько-одеська" ФПГ. Спочатку в ній було дві складові. Перша, грузинська — переважно політична. Її лідером є колишній президент Грузії, нинішній глава Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі. І друга — бізнесова. Її представляють підприємці Олександр Грановський та Борис Кауфман. Крім цього, Саакашвілі підтримує й олігарх всеукраїнського масштабу Костянтин Григоришин. Але він веде власну гру, у нього з екс-президентом Грузії — свої домовленості.

У групи є свій політичний прапор — Міхеіл Саакашвілі. Однак вона не має ні представництва у Верховній Раді, ні навіть фракції в базовому регіоні — в Одеській обласній раді.

Тому до останнього часу перед групою було два завдання: створити свою партію й домогтися дострокових виборів до парламенту, щоб провести її туди. Перша задача вирішена: Давід Сакварелідзе з Віталієм Каськом і Віктором Чумаком створили партію "Хвиля".

Передбачалося, що її членами стануть народні депутати Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та Вікторія Пташник. Однак вони вступили в іншу політичну силу — "Демократичний альянс". Але є висока ймовірність, що ці дві партії об'єднаються в разі виконання другого завдання — дострокових виборів до Верховної Ради.

Також група від самого початку прагнула отримати вплив на силові структури. Сакварелідзе довгий час займав пост заступника генерального прокурора України. А зараз група серйозно впливає на Національне антикорупційне бюро. Це здійснюється, по-перше, через першого заступника його керівника Гізо Углаву. Коли Саакашвілі був президентом Грузії, той працював заступником головного прокурора. Саакашвілі активно лобіював його призначення в НАБУ, посилаючись на ключову роль Углави в розслідуваннях діяльності провідних чиновників і боротьбі з "відмиванням грошей".

По-друге, як свідчить ряд ЗМІ, на екс-президента Грузії та його політичну силу орієнтується й шеф Углави — директор НАБУ Артем Ситник. Він, за прикладом Сакварелідзе, має намір у найближчому майбутньому зайнятися політичною кар'єрою. Ситник може опинитися в першій п'ятірці виборчого списку партії Саакашвілі — в разі проведення дострокових виборів до парламенту.

Паралельно з партійним будівництвом "грузинсько-одеська" ФПГ намагається отримати контроль над загальнонаціональним телеканалом. Наближені до групи джерела повідомляють: тривають переговори з власником каналу NewsOne Євгеном Мураєвим.

Для досягнення своїх цілей група Саакашвілі використовує, з одного боку, його зусилля як талановитого оратора, а з іншого — операції підконтрольних їй силових структур.

Яскравим прикладом тут є ситуація навколо приватизації Одеського припортового заводу. Ні Саакашвілі, ні НАБУ не заявляли, що зацікавлені зірвати продаж цього активу на конкурсі в липні. Однак саме до такого результату призвели синхронні узгоджені дії одеського губернатора і детективів Антикорупційного бюро.

Також група використовує методики по роботі з підозрюваними в корупції, які активно застосовувалися в Грузії за часів президентства Саакашвілі. Підозрюваного запроторюють у СІЗО і там домагаються від нього потрібного результату. За це силовиків Саакашвілі багаторазово критикували на Заході.

"Грузинсько-одеська" ФПГ постійно розширює свої зони впливу. Стратегічна мета групи — отримати на дострокових виборах до Верховної Ради "золоту акцію" представництва в парламенті. Потім її можна буде обміняти якщо не на прем'єрство для Саакашвілі, то на важливі портфелі в уряді.

Зараз ви читаєте новину «Група Саакашвілі прагне отримати "золоту акцію" на виборах до Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути