Ексклюзиви
вівторок, 27 грудня 2016 06:55

Гройсман не полетів до Ізраїлю

— Відкидаємо ганебну антиізраїльську резолюцію в ООН і не будемо дотримуватися її умов, — йдеться в заяві прем'єр-­міністра Ізраїлю 67-річного Біньяміна Нетаньяху 24 грудня.

Напередодні Рада безпеки Організації об'єднаних націй ухвалила резолюцію №2334. У ній засуджується політика Ізраїлю щодо розширення поселень на територіях Палестини — на західному березі річки Йордан та у східному Єрусалимі. За міжнародним правом, вони мають статус окупованих із 1967 року.

Резолюцію подали на розгляд Малайзія, Нова Зеландія, Сенегал і Венесуела. Її підтримали Україна, Велика Британія, Китай, Росія, Франція, Єгипет, Японія, Уругвай, Іспанія. Загалом — 14 із 15 членів Радбезу ООН. Сполучені Штати Америки, які раніше блокували подібні ініціативи, утрималися.

Ізраїль відкликав своїх послів із Нової Зеландії та Сенегалу "для консультацій". І вимагає пояснення країн, які підтримали резолюцію й мають із ним дипломатичні відносини. Також скасували запланований на 27–28 грудня візит глави українського уряду Володимира ­Гройсмана.

— Позицію України зумовив міжнародно-правовий фактор, — говорить політолог Олеся Яхно, 38 років. — Основні міжнародні документи із захисту цивільного населення під час війни й окупації — Женевська конвенція 1949 року і Римський статут Міжнародного кримінального суду. Перший чітко передбачає зобов'язання держави не переміщувати своє цивільне населення на територію, яку займає. А другий такі дії визнає військовим злочином.

"По-перше, своїми непродуманими діями в голосуванні за резолюцію Україна може втратити підтримку або бодай розуміння Ізраїлю як ключового гравця на світовій арені. Він, до речі, буквально "вчора" (19 грудня. — ГПУ) підтримав проукраїнську резолюцію ООН щодо Криму", — пише дипломат Маркіян Лубківський, 45 років, у "Фейсбуку". — Друге. Це позначиться на подальших діях і ставленні до нас єврейської світової спільноти, їхнього потужного лобі, зокрема, у США. І третє. Ізраїль тепер, найімовірніше, відкладе у дуже довгий ящик питання визнання Голодомору в Україні геноцидом, хоча мав такі наміри".

Зараз ви читаєте новину «Гройсман не полетів до Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути