Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2017 07:05

Фальсифікатор справи проти правозахисника став начальником у НАБУ

"Чому під час формування особового складу Національного антикорупційного бюро та його структурних підрозділів ігнорується українське законодавство?" — пише у "Фейсбуку" ­народний депутат 38-річний Ігор Луценко.

Так коментує призначення Дмитра Руденка на посаду глави Одеського територіального управління НАБУ. Відповідне рішення конкурсна комісія бюро ухвалила 12 січня. Повноваження чиновника поширюватимуться на Одеську, Миколаївську, Херсонську та Кіровоградську області.

Дмитро Руденко — колишній начальник відділу слідчого управління МВС у Вінницькій області. У 2010–2011 роках на цій посаді брав участь у карному переслідуванні правозахисника Дмитра Гройсмана. Його звинувачували в "поширенні порнографії та нарузі над державною символікою". Офіційна причина — фото статуетки чоловічого статевого органа на фоні Конституції України. Так Гройсман протестував проти наруги над Основним законом з боку міліції. Правозахисник прямо вказував, що Руденко фальсифікує справу. Розкривав схеми з транзитом мігрантів та знущаннями міліціонерів над затриманими.

"Дмитро Гройсман помер від серцевого нападу в серпні 2013-го, коли його переслідував Руденко, — пише Ігор Луценко. — Можна припустити, що нервове навантаження у зв'язку з фальсифікованою справою вкоротило віку цій непересічній людині. Попри численні звернення громадськості та нардепів, жодна з потвор, котрі цькували Гройсмана, не була покарана. А непокаране зло, як відомо, зростає. Як впливовість фальсифікатора Руденка. Тепер він керуватиме одним із ключових підрозділів НАБУ, на території відання якого — найбільша в Україні митниця, Одеський припортовий завод тощо.

Як член профільного парламентського комітету, котрий має контролювати НАБУ, звернуся до колег з вимогою розглянути кадрову політику бюро на найближчому засіданні. Потрібно викликати його главу Артема Ситника й поставити жорсткі запитання".

У Національному антикорупційному бюро у відповідь на суспільне обурення з приводу призначення Руденка заявили: конкурсна комісія лише рекомендує кандидатуру. Рішення ухвалює голова бюро після результатів перевірки кандидата на поліграфі. Дмитро Руденко вже раз зумів обманути детектор брехні, адже успішно пройшов переатестацію в Нацполіції, нагадує блогер Антон Швець.

Зараз ви читаєте новину «Фальсифікатор справи проти правозахисника став начальником у НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути