Ексклюзиви
вівторок, 19 січня 2016 07:40

Для українців бензин дорожчий, ніж для будь-кого в Європі

Бензин дешевшає в усьому світі. "Незабаром почнуть доплачувати за те, що заправляєшся, — задоволено жартує знайомий, що живе у США. — Ціна на бензин падає мало не щодня. За півтора року зменшилася вдвічі".

В Україні ж за рік його вартість навіть дещо зросла. Бензин став майже предметом розкошів. Ніде в Європі немає такого невигідного співвідношення рівня доходів населення та цін на заправках, як у нас. За літр 95-го платимо нині 0,8 євро при середній зарплаті 160 євро на місяць. Вартість цього ж бензину в Польщі 0,9 євро, але там отримують у середньому близько 900 євро. У Франції ціни на пальне торік упали до п'ятирічного мінімуму: 95-й коштує 1,26 євро при середньомісячній зарплаті 2,5 тисячі. Навіть молдавани викладають за літр палива дещо менше за українців, а заробляють — більше.

Не бракує експертних думок про незмінність ціни на бензин в Україні при загальносвітовій тенденції до його здешевлення. Називають високі податки на продаж пального, які фактично сплачують водії. Кажуть про слабку конкуренцію на ринку нафтопродуктів чи й змову торговців та відсутність реакції на це з боку Антимонопольного комітету. Ще — про запроваджені Національним банком обмеження на купівлю валюти імпортерами бензину, що ускладнює торгівлю. Також вказують на добре налагоджене його нелегальне виробництво — це так само шкодить конкуренції. Продавці ж пального люблять кивати на зменшення курсу гривні відносно долара, хоча від березня 2015-го національна валюта залишається хоч і слабкою, але досить стабільною.

Можливих пояснень багато. Однак очевидною першопричиною високих цін на заправках є дії або бездіяльність держави. Адже від неї залежить рівень податків, дотримання конкуренції на ринку, боротьба з нелегальним виробництвом пального і так далі. Отже, слід переходити від слів до справ. Бо дорогий бензин піднімає ціну й на інші товари та послуги, які також стають менше доступними українцям. У результаті падає споживання й значною мірою унеможливлюється пожвавлення економіки. Адже для цього потрібна зростаюча спроможність людей купувати.

Зараз ви читаєте новину «Для українців бензин дорожчий, ніж для будь-кого в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути