вівторок, 05 липня 2016 07:35

Для сприяння стійкому відновленню світової економіки повинно існувати ефективне й організоване глобальне управління
2

Учасники Літнього Давосу — Всесвітнього економічного форуму нових чемпіонів у Китаї — представляють світове бізнес-товариство. На форумі представники керівництва міжнародних корпорацій дискутують про те, як процеси в одній з найбільших світових економік впливатимуть на глобальний та регіональний розвиток
Фото: ФОТО З САЙТА www.zh.apdnews.com
Прем’єр держради Китаю Лі Кецян: ”Ми сподіваємось побачити об’єднаний і стабільний ЄС, а також стабільну і заможну Британію”

26–28 червня у Тяньцзіні, найбільшому портовому місті Північного Китаю, відбувся десятий Літній Давос. Або офіційно — Всесвітній економічний форум нових чемпіонів. Він зібрав понад 1700 учасників із більш як 90 країн. Девіз форуму — "Четверта промислова революція: сила трансформації".

Головною подією Літнього Давосу був виступ прем'єра держради Китаю Лі Кецяна. Друкуємо основні його тези.

З початку міжнародної фінансової кризи, що розгорілася вісім років тому, країни докладали всіх зусиль для її подолання. Але відновлення світової економіки не виправдало очікування людей, а дестабілізуючі фактори лише зросли. Голосування Сполученого Королівства на референдумі за вихід з Євросоюзу кілька днів тому додало непевності у світову економіку. На цьому тлі, для заохочення сталого економічного відновлення світу і зростання всіх економік, ми повинні працювати разом. Ми сподіваємось побачити об'єднаний і стабільний ЄС, а також стабільну і заможну Британію.

Для сприяння стійкому відновленню світової економіки необхідно зміцнити регулювання попиту і просувати структурні реформи. Всі країни мають власну ситуацію. Але загальним напрямком нашого руху має стати просування фіскальної і фінансової реформ, спрощення регулювань, заохочення конкуренції, підтримка інновацій і збільшення відкритості. Країнам необхідно працювати разом для забезпечення сильного, сталого і збалансованого зростання світової економіки.

Для сприяння стійкому її відновленню оптимальним рішенням має стати зміна моделі зростання і заміна старих рушійних сил зростання новими, які матимуть більшу швидкість. Новий виток технологічної та промислової революцій створив для цього історичну можливість. Країнам необхідно слідувати за цією переважаючою тенденцією, зосередити свою політику на підтримці економічного перетворення і модернізації, а також зміцнити нові рушійні сили економічного зростання.

Для сприяння стійкому відновленню світової економіки повинно існувати ефективне й організоване глобальне управління. Країнам необхідно зміцнити макрополітичну координацію, заохочувати торговельну й інвестиційну лібералізацію, рішуче боротися з протекціонізмом та побудувати більш чесну, справедливу і відкриту міжнародну економічну систему.

Китайська економіка в останні роки стикається зі зростаючою тенденцією до зниження. Але Китай не вдався до безладних стимулів. Натомість, він працював над дослідженням нових моделей макроконтролю, зростанням нової економіки, а також розвитком нових рушійних сил зростання, вдосконалюючи при цьому традиційні. Як наслідок, Китай зберіг стабільний економічний розвиток, увійшовши до списку найбільших економік світу щодо темпів зростання, а також досягнув прогресу щодо структурного пристосування.

Цього року китайська економіка загалом зберегла стабільність, продовжуючи стійкий прогрес. У першому кварталі цього року ВВП Китаю зріс на 6,7%, а у другому кварталі було зафіксовано стійке зростання. Зокрема, ситуація із зайнятістю є стабільною. Структура і якість економіки покращилися. Споживання і сектор послуг стали основними рушійними силами економічного зростання. Швидко зростаюча нова економіка зіграла вирішальну роль у цьому процесі. Китай вжив заходів для раціоналізації адміністрації, делегування повноважень і заохочення масового підприємництва та інновацій. На сьогодні щодня створюється близько 40 000 суб'єктів ринку, в тому числі понад 13 000 підприємств. Це зростання є більшим, ніж у попередні два роки. Швидко розвиваються нові технології, нові галузі промисловості, форми бізнесу і нові бізнес-моделі.

Окрім складного міжнародного середовища, ­існують і глибокоукорінені внутрішні проблеми. Основи стабільного і здорового розвитку економіки Китаю все ще необхідно зміцнити. Тенденція до зниження зберігається. Але для китайської економіки завжди існує більше надії, ніж складнощів.

Китай продовжуватиме оновлювати засоби макроконтролю і здійснювати розсудливу валютну політику гнучким і належним чином. Спрямує більше ресурсів у відповідні сфери для зміцнення слабких зв'язків, збільшення імпульсу зростання та переведення зростання на вищий рівень. Також енергійно розвиватиме нову економіку та просуватиме економічне перетворення і модернізацію. У розпорядженні Китаю є достатня кількість політичних засобів для підтримки належного рівня економічних показників. Китай також здатний попереджати системні або регіональні ризики.

Китай є найбільшою країною, що розвивається, у світі. ­Китай має велику кількість робочої сили. Понад 170 мільйонів із них мають вищу освіту або професійну підготовку. Кожного року Китай випускає понад сім мільйонів студентів коледжів і понад 5 мільйонів студентів середніх професійно-технічних навчальних закладів. Китай є номером 1 у світі щодо кількості наукових професіоналів і номером 2 — щодо науково-дослідного внеску. Китай є другою найбільшою у світі економікою, найбільшою країною-виробником, однією з найбільших держав, яка торгує товарами і послугами, а також однією з основних країн призначення і джерел іноземних інвестицій. Китай також є одним із найбільших ринків, що розвиваються, із найбільшим потенціалом зростання.

У подальшому Китай зосереджуватиметься на розвитку, як найвищому пріоритеті, а також дотримуватиметься нового підходу до розвитку.

Китай здійснить реформи, запровадить інновації і збільшить відкритість — так, щоб його розвиток менше залежав від природних ресурсів, і щоб його рушійною силою виступали людські ресурси й інновації. Це дасть змогу економіці підтримувати помірно високий темп зростання та перейти на помірно високий рівень розвитку.

Китай заохочуватиме інновації для просування економічного перетворення й модернізації. Уряд продовжуватиме просувати стратегію "Інтернет +" та активно застосовувати нове покоління інформаційних технологій, на зразок Інтернету речей, обробки великих обсягів даних та роботи з хмарами. Буде вжито кроки для сприяння появі нових галузей промисловості, нових форм бізнесу та бізнесових моделей, розвитку нової економіки та нових сфер економічного зростання. Буде запроваджена ініціатива "Вироблено в Китаї 2025" — задля збільшення використання IT-технологій у виробництві та перетворення китайського сектора виробництва на більш конкурентоспроможний. Китай активно заохочуватиме масову участь в економіці, а також економіку спільного використання для реалізації потенціалу кожної людини у підприємництві та інноваціях. Це сприятиме обґрунтованому розподілу прибутків, розширенню групи середнього доходу, дозволить більшій кількості людей, особливо молоді, здійснити свої мрії завдяки наполегливій праці, а також просуватиме соціальну рівність і справедливість.

Реформи залишаються потужним рушійним чинником, який стоїть за розвитком Китаю. Уряд надалі раціоналізуватиме управління, делегуватиме повноваження, зміцнюватиме регулювання і покращуватиме послуги. Неналежні урядові повноваження будуть прибрані, а ринкові регулювання зміцнені і вдосконалені як під час, так і після цього процесу. Буде створена відкрита платформа ефективних державних послуг з боку уряду. Буде запроваджено скоординовані реформи у фіскальній, податковій, фінансовій, інвестиційній та інших ключових сферах. Уряд здійснив загальнонаціональну реформу по заміні податку на бізнес податком на додану вартість для зниження рівня оподаткування і зменшення податкового навантаження на бізнес.

Китай стане ще відкритіший для зовнішнього світу. З'явиться більше інвестиційних можливостей для іноземного бізнесу та розбудовуватиметься більш справедливе, прозоре і передбачуване інвестиційне середовище. Основи китайської економіки визначають, що підстав для постійного знецінення юаня немає. Китай має можливості для підтримки курсу юаня на здатному до пристосування і збалансованому рівні.

Із виступу Лі Кецяна, прем'єра Китаю, на 10-й щорічній зустрічі нових чемпіонів — також відомій, як Літній Давос

Зараз ви читаєте новину «Для сприяння стійкому відновленню світової економіки повинно існувати ефективне й організоване глобальне управління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути