Ексклюзиви
пʼятниця, 01 лютого 2013 07:30

Опозиції слід відмовитися від ідеї усунення Табачника

Парламентська опозиція зібрала 158 підписів за скликання позачергової сесії. Поштовхом стала заява генпрокурора про зібрані докази причетності Юлії Тимошенко до вбивства підприємця Євгена Щербаня. Проте голова Верховної Ради "регіонал" Володимир Рибак відмовив опозиціонерам. Сім підписів сфальшовані, заявив він.

— Це була гра. Опозиціонери чудово розуміли, що навіть якби "регіонали" зібралися на сесію, нічого не проголосували б, — розповідає політтехнолог Тарас Березовець, 37 років. — Але опозиції треба скандал. От і влаштували ритуальні танці навколо підписів — імітацію якоїсь роботи.

Після перших днів роботи нової Верховної Ради "регіонали" були дещо спантеличені поведінкою "Свободи". Поступово запал опозиції спав, зійшов  нанівець. Зараз вони не здатні щось запропонувати. Хапаються за будь-яку нагоду зберегти популярність.

Опозиції не потрібно безкінечно боротися проти Табачника чи Арбузова. Усі ж чудово розуміють, що зняти їх із посад не вдасться. Це справа безнадійна. Як і віра в те, що парламентська більшість проголосує за відставку Рибака чи  звільнення Тимошенко. Але опозиції вигідно педалювати безнадійні питання. Бо тоді можна мусолити тему "злочинної влади".

Треба зайнятися тим, що вона може справді зробити. Наприклад, ініціювати відставку енергетичного віце-прем'єра Юрія Бойка, бо той не впорався з газовими питаннями. Або наполягати на виборах міського голови Києва. Якщо "регіонали" підтримають за пропозицію УДАРу провести вибори мера в червні, це буде перемогою опозиції. Також усі розуміють, що "регіонали" не підтримають кримінальну відповідальність за голосування чужими картками. Опозиції треба пропонувати м'якший варіант — позбавляти депутатів-порушників права брати участь у сесії впродовж трьох місяців. Це реалістичніше. Тобто, опозиції слід включитися в робочий процес і визначити питання, де можна досягти успіху. Якщо вона справді хоче бути ефективною і досягати результату.

Звісно "Свобода" продовжуватиме битися. Бійки теж нічого не дають, але виборцям "Свободи" цього хочеться. Вона немов той Д'Артаньян: "Чому б'єтеся? Бо б'юсь". Якщо "Свобода" перестане це робити, то перетвориться на ще одну звичайну нудну опозиційну фракцію.

Зараз ви читаєте новину «Опозиції слід відмовитися від ідеї усунення Табачника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути