Ексклюзиви
пʼятниця, 21 вересня 2012 10:02

Обмовки Януковича виходять із підсвідомості

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Президент Віктор Янукович обмовився під час перебування в Одесі. Нові швидкісні поїзди "Хюндай" назвав "Самсунгами". Одеську облдержадміністрацію переплутав з Донецькою. Обмовки глава держави робить мало не щотижня. Одна з найвідоміших — поетесу Анну Ахматову назвав прізвищем мільярдера-"регіонала" Ахметова.

— Найпоширеніші обмовки бувають двох видів, — каже співробітник Інституту психології Наталія Бастун, 63 роки. — Перше — усні помилки від великої напруги, втоми, неуважності. Це, зазвичай, перекручування слів або переставляння їх місцями. Такі обмовки  механічні, їх роблять усі. Другий вид — помилки, що йдуть із глибин підсвідомості. Така обмовка може статися, коли людина промовляє те, у що не вірить, коли говорить щось важливе й намагається контролювати весь процес мовлення. Це має назву "обмовка за Фрейдом" — назовні проявляється глибинна істина.

Якого типу обмовок припускається Янукович?

— Переважно другого типу. Президент — людина вольова, з характером. Його індивідуальна риса — негнучкість. Плутання Одеської області з Донецькою відбулося тому, що він довго жив на Донбасі, був головою облдержадміністрації. Словосполучення "Донецька область" для нього — сталий вислів, доведений до автоматизму. Він не може пристосуватися до нових обставин.

Чому плутає "Самсунг" та "Хюндай"?

— Це механічна обмовка. Слово "Самсунг" вживається частіше, ніж "Хюндай". Обидва належать до однієї змістової ланки — техніка. І коли потрібно оперативно міркувати, пам'ять випадково витягує не те, але близьке за змістом слово. Ніби не глобальна помилка, але з вуст високопосадовців це може мати світовий резонанс.

Як пояснити плутання Ахметова та Ахматової?

— Це пов'язано з рівнем освіченості й культури. Хоча текст промови був написаний правильно, людина зі своєї бази знань вихоплює те, що їй ближче. Ті слова, що вона дуже часто промовляла.

Хто з політиків ще обмовляється?

— Не застрахований ніхто, але кількість обмовок різна. У колишнього посла Росії Віктора Черномирдіна було недосконале граматичне структурування мови. Тому й виходило "гірше горілки краще немає". Президент США Джордж Буш-молодший страждав на дислексію — вибіркове порушення процесу читання. Він "стирав тер'єри" замість "бар'єрів". У єдиного президента СРСР Михайла Горбачова спостерігалася обривчастість фраз. Міг сказати "хто є ху".

Як політикам уникати обмовок?

— Є люди, які пишуть їхні промови — спічрайтери. Є іміджмейкери, політтехнологи. Їхнє завдання — зрозуміти індивідуальні особливості свого патрона, відповідним чином готувати його виступ. Фрагменти промов слід репетирувати, проговорювати рідковживані слова, особливо власні назви. Деяких слів краще уникати. Через втому і завантаженість людини обмовок може буде більше. Лікар повинен стежити за станом політика, допомагати правильно регулювати розпорядок.

П'ять обмовок глави держави

Українізований Чехов

• У Криму пообіцяв зробити все, щоб зберегти пам'ять про "великого українського поета Антона Чехова".

Найкращий геноцид

• У Львові назвав місцевий електорат "найкращим геноцидом країни". Мав би сказати "генофонд".

Загублене Косово

• Заявив, що Україна не визнає незалежності Сербії і Чорногорії, а також Північної Осетії. Мав на увазі Косово і Південну Осетію.

Футбольні вибори

• Про підготовку до Євро-2012 сказав: "Зустрінемо гостинно, і гідно проведемо ці вибори".

Вікміть Україну

• На виступі перед іноземними інвесторами заявив: "цей слоган увікмі ... уві ... увікні ... увікні ... вікміть для себе Україну"

 

Зараз ви читаєте новину «Обмовки Януковича виходять із підсвідомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

112

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути