Ексклюзиви
середа, 07 грудня 2011 06:45

Голоси за Януковича перейшли в категорію "проти всіх"

Якби вибори президента відбулися в найближчу неділю, за Віктора Януковича проголосували б утричі менше українців, ніж у першому турі 17 січня 2010-го.

— І Леонід Кравчук, і всі його наступники втрачали підтримку після першого року президентства. Причина — не виправдали завищених очікувань своїх виборців, — коментує голова Центру політичних досліджень "Пента" 53-річний Володимир Фесенко. — Головні сподівання на Януковича були банальні: покращення життя вже сьогодні. Замість цього президент ухвалив низку непопулярних рішень.

Дві найбільші хвилі падіння його рейтингу — торік у вересні й на початку 2011-го — пов'язані з підвищенням комунальних тарифів. Останнє зниження рейтингу відбулося через пенсійну реформу і проблеми з виплатою соціальних пільг.

Якщо рейтинг Януковича впаде нижче рівня підтримки екс-прем'єра Юлії Тимошенко, можуть настати кадрові зміни. Найбільше ризикують посадою прем'єрміністр Микола Азаров, а також "соціальний" віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Частина оточення президента ще з весни виступають за те, щоб змінити прем'єра і частково зняти цим соціально-економічну напругу у суспільстві.

Голоси за Януковича перейшли в категорії "проти всіх", "не піду на вибори", "не визначився". На Донбасі таких зараз половина виборців. Рейтинг Тимошенко за рік залишився більш-менш сталий. Частково це можна пояснити співчуттям до Юлії Володимирівни. Утім, Тимошенко давно перебуває серед лідерів у рейтингу недовіри. Люди співчувають, але голосувати за неї не збираються.

На тлі безпорадності опозиції Яценюк є найпомітнішою фігурою. Частина виборців покладають на нього сподівання. Дещо менші очікування від політичного проекту Віталія Кличка. Його рейтинг зростає за майже повної відсутності активності політика.

Зараз ви читаєте новину «Голоси за Януковича перейшли в категорію "проти всіх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути