понеділок, 26 березня 2012 05:30

"В Умані іврит треба знати, як у Європі англійську"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

В Умані почали проводити курси з вивчення івриту. Щороку до міста на святкування Рош а-Шана приїздять кілька тисяч паломників-хасидів. Щоб спілкуватися з ними, на заняття записуються бізнесмени та уманці, які планують працювати під час святкування. Серед відвідувачів є й потенційні наречені.

19 березня, о 16.00 у навчальному центрі на перше безкоштовне заняття приходять п'ятеро осіб. Наймолодшій учениці Ірині Деркач — 24 роки. Решті за 40 років. Прізвищ не називають, кажуть, що бізнесмени.

Заняття проходить у невеликому класі на шість учнів. На стіні висять два алфавіти — на одному літери прописні, на іншому друковані. Учні сідають на свої місця та знайомляться.

Світлана Жученко, 32 роки, роздає кожному аркуші з алфавітом і транскрипцією кожної літери. Називає їх та показує, як пишуться в обох алфавітах. Після цього вчать перші слова.

— Письмові та друковані букви трохи відрізняються, тому я спеціально показую вам два алфавіти, — говорить Світлана Жученко. — Із часом ви звикнете. Звикнете і до того, що писати й читати треба справа наліво.

Заняття триває годину.

— "Тода" — дякую, "бева каша" — будь ласка, "сліпа" — вибачте, "наім наод" — дуже приємно, — додає Жученко.

Учні повторюють за нею вголос. Опісля обмінюються номерами телефонів.

— Іврит не складний, якщо його вчити, — розповідає викладач. — Люди приходять різні. Є ті, що хочуть вивчити мову, аби виїхати в Ізраїль. Були випадки, коли хотіли відновити спілкування з родичами, яке втратилося. Дівчата, які тут працюють у хасидів, допомагають по господарству — вивчають мову, щоб мати хоч якусь можливість спілкуватися.

— Я не проти вийти заміж за хасида, — каже Ірина Деркач. Кладе до сумки ручку та зошит. — Знаю їхні традиції, кухню, обряди. У мене є досвід спілкування з хасидами. Не всі вони такі, як про них говорять. Іврит я хотіла вивчити завжди, з'явилася нагода, тому не втрачатиму її.

Чоловік, років 40, виходить з кабінету.

— Якось ішов по Софіївці, а хасид мене запитав, як пройти кудись. Я йому відповів на івриті. Він дуже здивувався. В Умані іврит треба знати, як у Європі англійську.

Зараз ви читаєте новину «"В Умані іврит треба знати, як у Європі англійську"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути