Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2011 05:00

"Торт "Підчеревина" донька переплутала зі справжнім"

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Наталія і Юрій Захарчуки з Христинівки приготували на Свято сала 28 страв. Однією з найоригінальніших став торт ”Підчеревина”
Наталія і Юрій Захарчуки з Христинівки приготували на Свято сала 28 страв. Однією з найоригінальніших став торт ”Підчеревина”

— Стільки сала в житті не бачила. Не знаю, чи все навіть зможу спробувати. Таке повигадували, що по вигляду і не скажеш, що то з нашого рідного сала, — каже христинівчанка Марія Новосельська, 68 років.

14 жовтня на Покрову Пресвятої Богородиці у Христинівці вчетверте провели Свято сала. Учасники побили власні рекорди минулих років — приготували 200 страв із цього продукту.

За годину до початку на центральній площі міста збираються люди. Учасники завозять усе необхідне для конкурсу, розкладають столи. О 13.45 на кожному зі столів стоять тарілки зі стравами із сала.

— Сало — національний продукт України, тому у нас не просто свято, на яке готують смачні та оригінальні страви, а свято національне. Вся наша громада збирається в цей день разом. На сцені виступають обдаровані діти, талановита молодь міста. Багато хто прийшов у вишиванках. Люди одягли їх не просто так, а зробили це свідомо, — каже мер міста Микола Наконечний, 49 років.

Участь у святі беруть 10 команд. Кожна представляє свої страви. Серед наїдків — бутерброди із салом, сало варене, печене, смажене, у шоколаді.

Журі разом з мером Миколою Наконечним обходить учасників. Конкурсанти пропонують їм скуштувати кожну зі страв. Переможцями називають родину Захарчуків. Вони приготували із сала справжній торт.

— Для нас це не просто змагання за звання кращого у приготуванні страв, — каже Наталія Захарчук, 29 років. До сала пропонує домашню наливку. — Це наше христинівське свято.

Розказує, готувалися за добу.

— Якісь рецепти брали у знайомих, щось вигадували самі. Торт "Підчеревина", що стояв у холодильнику, донька переплутала зі справжнім. Попросила врізати шматочок. Сало в шоколаді теж зробили оригінальним — у вигляді американського долара. Разом з традиційними бутербродами з різноманітними паштетами із салом ми запекли в ньому гарбуз, — говорить Наталія Захарчук.

Переможцям дарують хлібопіч. За друге і третє місця команди отримують кухонний комбайн та пароварку. Іншим учасникам за оригінальність вручають заохочувальні премії.

— Готували все самі, — говорить Олена Ковтун, 50 років, з команди голів вуличних комітетів. — Картопля печена, картопля в горщиках із салом, пиріг та пончики із салом. Вуха копчені, буженіна. Кров'яночка домашня, ковбаска теж домашня. Сало копчене і варене.

Після підбиття підсумків усіх охочих пригощають салом. Глядачі дивляться Богатирські ігри. Змагаються найсильніші хлопці Христинівки та селища Верхнячка. Кращим богатирем стає 23-річний христинівчанин Вадим Грачов:

— Секрет перемоги в тому, що постійно займаюся спортом та їм лише натуральні продукти. Одним із цих продуктів є наше христинівське сало.

Зараз ви читаєте новину «"Торт "Підчеревина" донька переплутала зі справжнім"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути