середа, 11 травня 2016 06:30

"Потрібно позбутися страху, щоб добре керувати автомобілем"

— Я купила машину два роки тому, але дуже довго боялася їздити без інструктора, — говорить 22-річна Христина Пастухова зі Львова. Має "ЗАЗ Сенс". — На всіх світлофорах авто глохло. А коли позаду хтось сигналив, я невдало рушала.

Тиждень після купівлі "Сенса" дівчина їздила громадським транспортом. Виїжджала на авто лише ввечері, коли рух був менш інтенсивним. Так звикала до габаритів машини.

Водіям-початківцям потрібно спочатку подолати страх перед неочікуваними ситуаціями на дорозі, вважає 61-річний ­Михайло Горбачов, автогонщик, інструктор та автор книг про безпечну їзду.

— Більшість небезпечних ситуацій провокує сам невмілий водій — непрогнозовано поводиться, керується емоціями, — каже він. — Новачки бояться перешкодити іншим водіям. Тому ведуть авто невпевнено. Щоб позбутися страху, зупиніться на світлофорі серед інших машин, заглушіть двигун і увімкніть "аварійку". Причому це варто зробити, коли загориться зелене світло.

Після кількох таких зупинок панічний страх комусь зашкодити проходить. Водій усвідомлює, що машини можуть об'їхати його авто — і нічого страшного не стається.

Новачкам важливо навчитися відчувати автомобіль, його габарити й роботу двигуна — коли він працює в напряг і навпаки. А також — розуміти поведінку машини, передбачати, через скільки вона зупиниться після гальмування, на якій передачі виїжджає під гору.

— В автошколах часто вчать, що потрібно бачити капот свого автомобіля. Але на практиці це не завжди можливо. У сучасних машин капот коротший і більш похилий, ніж у старих. Тому з водійського місця його не видно. Також не треба дивитися прямо перед передньою частиною, щоб спрямувати авто на центр дороги, — радить ­Михайло Горбачов. — Погляд варто направити туди, куди хочете їхати. З часом руки крутитимуть кермо автоматично в тій мірі, в якій потрібно.

Коли водій уже відчуває габарити, він має навчитися правильно маневрувати в потоці автомобілів, дотримуватися інтервалу та дистанції руху. Тобто вільно перелаштовуватися з однієї смуги в іншу й нікому не заважати.

— Для цього намагайтеся прогнозувати ситуацію. Якщо попереду в крайньому правому ряду — зупинка, то є велика ймовірність, що біля неї стане автобус або тролейбус. Машини будуть його об'їжджати, виникне затор у ряду лівіше. Тому краще минати такі місця заздалегідь. Якщо ж побачили зупинку в останній момент, почекайте, поки громадський транспорт виїде.

Міняти смуги в місті варто не на гальмуванні, а на прискоренні. Якщо ви бачите в бічне люстерко, що ліворуч повільно наближається авто, краще набрати швидкість і зайняти місце перед ним, ніж гальмувати й прилаштовуватися за цією машиною.

У недосвідчених водіїв часто виникають проблеми з точністю кермування. Їм не вдається вести авто по центру займаного ряду. Коли намагаються "впіймати" центр смуги, підкеровують засильно.

— Крутнули кермо в потрібний бік — і поверніть його прямолінійне положення. Не треба чекати реакції машини. Якщо водій не навчився випереджувальним кермуванням вести автомобіль по центру займаного ряду, то на швидкості понад 50 кілометрів на годину може вилетіти з дороги.

12 людей гинуть щодня в Україні в автомобільних аваріях. За рік — 4,5 тис., травмується — понад 32 тис. осіб. 60% ДТП стається через перевищення швидкості, 15% — через їзду в нетверезому стані, повідомили в МВС.

У дзеркала дивляться двічі

Найчастіше водії-новачки потрапляють в аварії через емоційні рішення та поспіх, каже інструктор 35-річний Владислав Савенко з Києва.

— Буває, ззаду доганяє якесь авто й миготить фарами — і водій різко звертає праворуч. А там, наприклад, інша машина. Хто б не миготів і не сигналив, перед маневрами дивіться в дзеркала. Бажано це робити двічі, щоб не пропустити мотоцикліста. Вони їздять швидко й часто не потрапляють у поле зору, — каже фахівець. — Виробіть звичку пригальмовувати перед кожним пішохідним переходом. Навіть якщо там немає людей. У майбутньому уникнете різкого гальмування, якщо на дорогу раптом вибіжить дитина.

На стоянку завжди заїжджайте задом. Це значно спростить парковку, і ви за кілька тижнів звикнете до габаритів машини.

Варто сміливіше здійснювати маневри. Увімкнули потрібний вказівник повороту й потихеньку змінюєте ряд. Бо якщо ввімкнути й при цьому не починати маневру, дорогою ніхто не поступиться.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно позбутися страху, щоб добре керувати автомобілем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути