Ексклюзиви
вівторок, 12 липня 2016 06:55

Найтривалішу гарантію автовиробники дають на 15 деталей

Автор: Володимир Мукан
 

— Через рік після купівлі в машині зламався електричний склопідйомник задніх дверцят. Відчинив вікно, а закрити не можу. В автосервісі відмовилися ремонтувати безкоштовно. Сказали, на таку електроніку гарантія вже закінчилася, — розповідає киянин 42-річний Микола Устименко. Торік придбав "Рено Сандеро". Дали гарантію на три роки або 100 тис. км пробігу.

— В автосервісі пояснили, що на електричні склопідйомники гарантія лише на 12 місяців і вона закінчилася. Тому купував елетроначиння й розплачувався з майстром. Віддав 700 гривень.

— Більшість німецьких, корейських і японських виробників пропонують п'ять-сім років гарантії на свої авто. Українські, французькі, китайські дають три-п'ять років. Однак незалежно від марки автомобіля тривала гарантія поширюється лише на 10–15 деталей. На решту вона коротка. Магнітолу безкоштовно відремонтують, якщо зламається не пізніше, ніж через п'ять місяців після купівлі. Спідометр — коли вийде з ладу за півроку. На амортизатори й пружини у більшості виробників гарантія триває рік, — говорить киянин 40-річний Вадим Юр'їн. Працює в автосервісі неподалік метро Оболонь. Раніше обслуговував автомобілі на фірмових станціях "Кіа", "Шевроле", ЗАЗ і "Мітцубісі". — Це все вказано у сервісній книжці, просто мало хто туди заглядає перед купівлею автомобіля. У всіх нових машин якщо й бувають поломки, то переважно дрібні. Гарантія їх не покриває. Її не дають на гумові ущільнювачі, сальники, гальмівні колодки, патрубки системи охолодження і неякісні свічки.

П'ять-сім років гарантії автовиробник дає на деталі, що можуть працювати 12–15 років. Це кузов, корпус коробки передач, блок циліндрів, паски безпеки, щуп для перевірки масла, ­поршні, бензобак.

— Гарантія на авто стала маркетинговим ходом. Тому її роблять якомога довшою. В офіційному автосалоні власника нової машини лякають — якщо не обслуговуватиме автівку тут, гарантія злетить. Більшість людей роками їздять на офіційні СТО, щоб уникнути проблем. Платять там на 20–30 відсотків більше, ніж в інших сервісах.

Доки машина нова, не варто відмовлятися від фірмового обслуговування. У перші півроку-рік може виявитися заводський брак.

— Найчастіше це бувають амортизатори, підтікання мастила чи дрібні несправності електроніки. За перші 30–40 тисяч кілометрів або два роки всі недоліки вилізуть. Далі можна переходити на дешевший сервіс, — радить Вадим. — Зазвичай ненадійна ходова частина дає про себе знати до 10 тисяч кілометрів пробігу, електровузли — за рік-півтора, проблеми двигуна виявляються на перших 5 тисячах кілометрів.

4781 новий автомобіль купили українці у червні. Це на 7,5% більше, ніж у травні, повідомляє Укравтопром. На першому місці за продажами японські машини "Тойота", на другому — французькі "Рено", на третьому — чеські "Шкоди".

Двигун замінили безкоштовно

— Років сім тому їхав із Києва в Крим і двигун почав троїти. Я перевірив рівень масла. А його вже майже не було, — розповідає киянин 37-річний Тарас Корольов. — Тоді мав "Ніссан Альмеру". Пройшов ним 70 тисяч кілометрів. Добре, що обслуговувався на офіційній СТО. Вони мені поміняли увесь двигун. Нічого за це не платив.

Рівень технічних рідин перевіряють щотижня

Автовиробники відмовляють у безкоштовному ремонті заводських дефектів, якщо власник втручався у конструкцію машини або недбало до неї ставився.

— Неналежне ставлення — це коли людина їздить без оливи в двигуні, оходжуючої чи гальмівної рідини, — пояснює 37-річний Олексій Цибульський з автоклубу "Шевроле Лачетті". — Знайомий на "Авео" тиждень їздив із майже порожнім бачком для антифризу. Під час технічного обслуговування майстер побачив це, і двигун зняли з гарантії.

Автомобіліст радить щотижня перевіряти рівень рідин протягом перших шести місяців після купівлі машини.

— Якщо протягом цього періоду нічого ніде не тече, то наступні років три точно ніякий заводський дефект не вилізе. При технічному обслуговуванні автомобіля на фірмовій СТО стежте, щоб майстер-приймальник оглянув кузов і ставив спеціальну відмітку про зовнішній стан. Якщо цього не робитиме, то кузов позбудеться гарантії.

Зараз ви читаєте новину «Найтривалішу гарантію автовиробники дають на 15 деталей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути